Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Venezuelskej opozícii nebolo umožnené nominovať kandidáta do prezidentských volieb

Nicolás Maduro Zobraziť galériu (3)
Nicolás Maduro (Zdroj: SITA/AP/Matias Delacroix)

CARACAS - Venezuelská opozícia v utorok uviedla, že jej nebolo umožnené nominovať svojho kandidáta do nadchádzajúcich prezidentských volieb, ktorý by kandidoval proti úradujúcej hlave štátu Nicolásovi Madurovi. Termín na registráciu uplynul o polnoci, informuje agentúra AFP.

"Informujeme verejnosť i svet, že sme pracovali celý deň... pokúšajúc sa uplatniť naše ústavné právo na nomináciu nášho kandidáta. Nebolo to možné," uviedol predstaviteľ hlavnej venezuelskej opozičnej koalície Omar Barboza vo videu zverejnenom v utorkových skorých ranných hodinách Jednotnou demokratickou platformou (PUD). Videozáznam bol zverejnený krátko po uplynutí lehoty na registráciu kandidáta do prezidentských volieb, píše AFP.

archívne video

Robert Fico o likvidácii politického režimu vo Venezuele

Venezuelské prezidentské voľby sa budú konať 28. júla. Úradujúci prezident Nicolás Maduro svoju kandidatúru oficiálne zaregistroval v pondelok. Učinil tak s veľkou pompou za podpory tisícok svojich stúpencov i podporovateľov vládnucej Spojenej socialistickej strany Venezuely (PSUV).

Šesťdesiatjedenročný Maduro vo Venezuele autoritatívne vládne od roku 2013. Krajina sa za jeho vlády dostala do vážnej hospodárskej krízy, ktorú ešte zhoršili americké sankcie. Hrubý domáci produkt za desaťročie klesol o 80 percent a z krajiny bohatej na ložiská ropy odišlo podľa odhadov OSN sedem miliónov ľudí. S podporou armády, ale aj Kuby, Ruska a Číny si Maduro upevnil moc nad parlamentom, súdnictvom a inými štátnymi inštitúciami. Jeho kritici boli uväznení alebo umlčaní.

María Corina Machadová, ktorú vyhlásili za víťazku opozičných primárok vo Venezuele
Zobraziť galériu (3)
María Corina Machadová, ktorú vyhlásili za víťazku opozičných primárok vo Venezuele  (Zdroj: TASR/AP/ Ariana Cubillos)

Opozičná líderka María Corina Machadová, predsedníčka opozičnej strany Vente Venezuela, ktorá by podľa prieskumov mohla poraziť Madura, dostala vlani pre údajné finančné machinácie počas svojho pôsobenia v parlamente zákaz vykonávať verejnú funkciu až na 15 rokov.

Aktualizované 7:45

Predstaviteľ venezuelskej opozície a guvernér severozápadného štátu Zulia Manuel Rosales sa oficiálne zaregistroval ako kandidát do nadchádzajúcich prezidentských volieb, oznámila to v utorok ráno tamojšia štátna volebná rada. Venezuelská opozičná koalícia predtým tvrdila, že sa jej kandidáta zaregistrovať nepodarilo, informuje agentúra AFP.

Zulia Manuel Rosales
Zobraziť galériu (3)
Zulia Manuel Rosales  (Zdroj: X/DatosAme24)

"Rosalesa zaregistrovala strana Un Nuevo Tiempo (UNT). Urobili to automatizovanými prostriedkami," uviedol predseda rady Elvis Amoroso. Hlavná opozičná koalícia, do ktorej strana UNT patrí, predtým uviedla, že jej nebolo umožnené zaregistrovať kandidáta v dôsledku nedostatočného prístupu do systému.

Viac o téme: VoľbyOpozíciaVenezuelaNicolás Maduro
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu