Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Pri útoku al-Káidy na juhu Jemenu zahynuli dvaja separatisti: Piati sa zranili

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Hani Mohammed, File)

SANAÁ – Dvaja separatisti zahynuli po útoku džihádistickej organizácie al-Káida na jednotky separatistov. Útok sa odohral v noci na pondelok na juhu Jemenu, vyhlásili v pondelok zdroje z prostredia separatistov a bezpečnostných zložiek.

Útok sa odohral v hornatej oblasti wádí Omran, zranenia pri ňom utrpelo päť ďalších osôb, uviedol zdroj z prostredia bezpečnostných zložiek. Cieľom útoku sa počas hliadkovacej misie stalo auto Južných ozbrojených síl, uvádza vyhlásenie separatistickej Južnej prechodnej rady.

Jemenskí povstalci húsíovia
Zobraziť galériu (2)
Jemenskí povstalci húsíovia  (Zdroj: TASR/AP)

Južné ozbrojené sily spolu so Spojenými arabskými emirátmi podporujú separatistickú radu, ktorá sídli v guvernoráte Abján na juhu Jemenu a ovláda veľkú časť juhu krajiny. Rada vedie spor s medzinárodne uznávanou jemenskou vládou, vo vojne proti Iránom podporovaným húsíom je však jej spojencom.

Džihádistická organizácia al-Káida na Arabskom polostrove (AQAP) má základňu na juhu Jemenu, prihlásila sa však k zodpovednosti za niekoľko útokov v Európe a USA, ktoré vzbudili pozornosť. Washington považuje AQAP za najnebezpečnejšiu odnož tejto sunnitskej džihádistickej organizácie.Ide o prvý útok AQAP od smrti jej predchádzajúceho vodcu Chálida Batarfího 11. marca, podrobnosti o príčine jeho smrti však neposkytla. Novým vodcom odnože sa stal Sáid Awlaki.

Viac o téme: úmrtieútok JemenAl-Káida
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu