Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Nemecká ministerka vnútra sa domnieva, že za útok pri Moskve je zodpovedný IS

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

BERLÍN - Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová sa domnieva, že za útok v moskovskej koncertnej sále, ktorý si vyžiadal životy najmenej 133 ľudí, je zodpovedná teroristická organizácia Islamský štát (IS). TASR správu prevzala z tlačovej agentúry DPA, ktorá cituje miestne médiá.

"Podľa všetkého, čo je doteraz známe, možno predpokladať, že za vražedný útok pri Moskve je zodpovedná teroristická skupina Islamský štát - provincia Chorásán (ISKP)," povedala v sobotu Faeserová pre internetové vydanie denníka Süddeutsche Zeitung. ISKP je regionálna pobočka IS pôsobiaca v Afganistane a Pakistane. Faeserová tiež uviedla, že táto skupina v súčasnosti predstavuje najväčšiu islamistickú hrozbu aj v Nemecku. "Nebezpečenstvo zo strany islamistického terorizmu je naďalej akútne," povedala. Nemecké úrady v utorok v spolkovej krajine Durínsko zatkli dvoch podozrivých členov tejto odnože IS. Sú podozriví z plánovania útoku na švédsky parlament. ISKP už niekoľko rokov vedie v Afganistane ozbrojený konflikt s militantným islamistickým hnutím Taliban.

V uplynulom čase došlo v Nemecku v súvislosti s ISKP k niekoľkým zatknutiam. Skupina bola spájaná s možným plánom útoku na katedrálu v Kolíne nad Rýnom na prelome rokov. Faeserová útok pri Moskve odsúdila. "Smútime spolu s rodinami mnohých nevinných obetí tohto zbabelého a brutálneho teroristického útoku," povedala ministerka. K zodpovednosti za piatkový útok sa prihlásil IS, ale ruské úrady sa k tomu zatiaľ nevyjadrili a namiesto toho naznačili, že sa na ňom mohla podieľať Ukrajina, čo Kyjev rýchlo poprel. Biely dom v sobotu vyhlásil, že IS je "spoločným teroristickým nepriateľom" a takisto odsúdil útok na moskovskú koncertnú halu, uvádza tlačová agentúra AFP. "Spojené štáty dôrazne odsudzujú ohavný teroristický útok v Moskve," uviedla vo vyhlásení tlačová tajomníčka Bieleho domu Karine Jeanová-Pierreová a dodala, že "IS je spoločným teroristickým nepriateľom, ktorý musí byť porazený všade".

Viac o téme: Ministerkaútok NemeckoMoskva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu