Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Džihádisti z Tadžikistanu, ktorí vraždili na koncerte v Rusku: Naverbovať ich mali za pár tisíc eur, priznali na VIDEU

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: NEXTA)

MOSKVA – Situácia okolo včerajšieho krvavého masakru, ktorý zničil životy tisíckam ľudí sa začína vyjasňovať. Podľa agentúry NEXTA sú identity známe. Teroristická skupina ISIS zverejnila fotografie, ktoré údajne ukazujú útočníkov z Crosus City Hall na okraji Moskvy.

archívne video

Teroristický útok v Moskve

Ako bolo zverejnené v skorých ranných hodinách, ku krvavému incidentu, ku ktorému došlo včera večer na periférii Moskvy sa prihlásila teroristická skupina ISIS. Špeciálne zložky Ruskej federácie tak spustili lov na útočníkov a už za krátky čas zadržali hneď niekoľko podozrivých. Fotografia, ktorú teroristická organizácia zverejnila by tak mala potvrdzovať fakt, že ruské úrady sa dopátrali k skutočným páchateľom.

Džihádisti z Tadžikistanu, ktorí
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Telegram)

Podľa Margarity Simonjanovej, šéfky ruského spravodajského portálu RT mal byť jedným z útočníkov Tadžikistanec, ktorému mali za krvavý masaker zaplatiť pol milióna rubľov. So svojimi informáciami sa podelila na ruskej sociálnej sieti Tlegram. Tá je však známou propagandistkou Vladimíra Putina a kremeľskej politiky, tieto informácie sa tak na teraz nedajú dôveryhodne overiť.

Jeden z údajných útočníkov sa tak mal priznať k tomu, že ešte 4. marca do Ruska pricestoval z Turecka. Prezradil aj to, že za útok mal dostať peniaze. Pokiaľ to vykoná, mal obdržať sumu pol milióna rubľov (zhruba 49 900 eur).

Džihádisti z Tadžikistanu, ktorí
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/ Astra via AP)

Podozriví z útoku v Moskve sú cudzí štátni príslušníci, tvrdí ruské ministerstvo vnútra

Ruské ministerstvo vnútra v sobotu oznámilo, že štyria podozriví útočníci zadržaní po piatkovom útoku v koncertnej sále na predmestí Moskvy nie sú ruskými občanmi. "Všetci sú cudzí štátni príslušníci," uviedlo ministerstvo vo vyhlásení. Ruské médiá priniesli správy, podľa ktorých sú títo podozriví občanmi Tadžikistanu, krajiny susediacej s Afganistanom, v ktorej je aktívna aj skupina Islamský štát (IS). Tá sa k najkrvavejšiemu útoku v Rusku za takmer dve desaťročia prihlásila.

Tadžické ministerstvo zahraničných vecí pre ruskú tlačovú agentúru TASS uviedlo, že tamojšie úrady sú v úzkom kontakte s Moskvou v súvislosti s "údajnou účasťou občanov krajiny na teroristickom útoku".

Streľba v koncertnej sále v Moskve
Zobraziť galériu (4)
Streľba v koncertnej sále v Moskve  (Zdroj: SITA/Sergei Vedyashkin)/Moscow News Agency via AP)

Útok z piatkového večera si podľa posledných údajov ruských vyšetrovateľov vyžiadal najmenej 133 obetí na životoch. Do koncertnej sály Crocus City Hall v meste Krasnogorsk pri Moskve vpadli muži ozbrojení automatickými zbraňami a granátmi, ktorí strieľali na ľudí a založili v budove požiar.

Viac o téme: RuskoMoskvaTeroristický útokCrosus City Hall
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu