Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Moskovský hrdina: Mladík (15) zachránil počas teroristického útoku viac ako 100 ľudí! VIDEO z divadla naháňa hrôzu

Islam Khalilov (15) zachránil počas vyčíňania teroristov v moskovskom divadle viac ako sto ľudí
Islam Khalilov (15) zachránil počas vyčíňania teroristov v moskovskom divadle viac ako sto ľudí (Zdroj: X/Muhammad Afzal/RT/Ayushi )

MOSKVA – Ruská metropola sa počas minulého týždňa stala centrom útoku najväčšej teroristickej organizácie. Ten sa odohral v koncertnej sále V Krasnogorsku na okraji Moskvy. Na mieste zahynulo viac ako 130 ľudí, pričom ďalšie desiatky utrpeli vážne a menej závažné zranenia. V chaose, ktorý nastal po streľbe radikálnych bojovníkov, sa jeden zo zamestnancov divadla stal doslova hrdinom. Len vďaka jeho pohotovej reakcii nezabili teroristi ešte viac civilistov.

archívne video

Nie je to prvýkrát, čo Hamas využil sanitky na terorizmus, tvrdia Izraelské obranné sily (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

V piatok 22. marca rozpútal Islamský štát (IS) v koncertnej sále Krasnogar na okraji Moskvy hotové peklo. V čase, keď bola sále plná, spustili teroristi streľbu. Pokojná atmosféra sa zmenila na chaos a paniku. Napriek bezohľadnému zabíjaniu nevinných ľudí, sa len 15-ročný zamestnanec divadla Islam Khalilov stal doslova hrdinom. Ako informuje NGS.ru, len vďaka jeho pohotovej reakcii, kedy by mnoho iných ľudí spanikárilo, nezabil IS ešte viac ľudí. 

Nestratil hlavu

Mladík pracoval v divadle len na čiastočný úväzok (odkladal v šatni kabáty), no to mu nebránilo, aby zachránil životy. Veľmi dobre si pamätal na bezpečnostné pokyny, s ktorými sa oboznámil po nástupe do práce. Keď sa spustila streľba, začal koordinovať masu utekajúcich ľudí a nasmeroval ich k najbližšiemu východu z budovy. Vďaka tomu zachránil viac ako sto civilistov. 

"Mladý muž zorganizoval evakuáciu desiatok ľudí a pomohol im dostať sa z budovy bezpečným východom," uvádza sa na sociálnej sieti Telegram cez profil "Pozor, správy".

Islam si v istom momente všimol, že veľká skupina ľudí sa snaží uniknúť do slepej uličky. Vedel, že keď nezasiahne, čaká ich istá smrť. Dobehol ju a vystrašených ľudí vyviedol naslepo cez dym a hluk dozadu až k servisným priestorom a von z budovy.  

"Keď som videl ľudí bežať k výťahom a ku schodom, začal som konať inštinktívne. Vybehol som do haly a začal kričať: 'Ľudia, spustila sa streľba!' Náledne som im ukázal, kadiaľ sa dostanú von. Pomáhal som každému, kto utekal preč," povedal Islam pre Russia Today.

Redaktorka sa ho následne spýtala, či vyšiel von ako posledný. "Áno, nikoho som za sebou nenechal. Teroristi boli v tom čase na prízemí blízko vstupnej haly...Zbadal som len jedného s bradou, mal oblečené zelené maskáče a chodil tam s puškou...Necítim sa ako hrdina, len som robil to, čo je náplňou mojej práce....Radšej sa obetovať, ako nechať umrieť stovky ľudí," povedal Islam na záver. 

Ocenenie

Nikto zo skupiny sa nezranil. Za tento čin dostal Islam Khalikov ocenenie od detskej ruskej ombudsmanky Marii Ľvovej-Belovovej. Za podobný čin bol ocenený aj Artem Donskov (14). 

Zatknuté osoby 

Ruské bezpečnostné sily v sobotu 23. marca informovali o zatknutí 11-tich osôb, vrátane štyroch útočníkov. Moskva naznačovala ich spojenie so susednou Ukrajinou, k útoku sa ale opakovane prihlásil IS. Kyjev akékoľvek zapojenie dôrazne poprel.

Štyria podozriví, ktorých súd obvinil z terorizmu, sa volajú Dalerdcon Barotovič Mirzojev, Sajdakrami Murodali Račabalizoda, Muhammadsobir Fajzov a Šamsudin Fariduni. V aute, v ktorom podozriví utekali z Moskvy, sa podľa jedného z ruských poslancov našli cestovné pasy Tadžikistanu. 

Odkaz Islamského štátu

"Útok sa odohral v kontexte zúriacej vojny medzi Islamským štátom a krajinami bojujúcimi proti islamu," uviedol Islamský štát prostredníctvom svojej propagandistickej agentúry Amak. "Útok vykonali štyria bojovníci IS vyzbrojení samopalmi, pištoľou, nožmi a zápalnými bombami," dodala teroristická organizácia vo vyhlásení. Video ukazuje detailný pohľad na jedného z ozbrojencov tesne predtým, ako začína v koncertnej hale strieľať na niekoľko ľudí.

"Islamský štát-Chorásán sa v posledných dvoch rokoch upol na Rusko a vo svojej propagande často kritizuje Putina," upozornil Colin Clarke z newyorskej výskumnej skupiny Soufan Center. Michael Kugelman z washingtonského Wilsonovho centra uviedol, že toto zoskupenie "vidí Rusko ako spoluviníka aktivít, ktoré pravidelne utláčajú moslimov". Dodal, že skupina medzi svojich členov počíta aj rad stredoázijských bojovníkov, ktorí majú s Moskvou vlastné problémy.

Viac o téme: EvakuáciaMladíkMoskvaISIslamský štátHrdinaRuská federáciaTerorizmusKrasnogarCrocus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu