Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Taliban v Afganistane ostro odsúdil útok na koncertnú halu pri Moskve

(Zdroj: SITA/AP Photo/Rahmat Gul, File)

Kábul 23. marca (TASR) - Radikálne hnutie Taliban, ktoré vládne v Afganistane, v sobotu ostro odsúdilo teroristický útok na predmestí Moskvy v koncertnej hale, kde podľa ruských predstaviteľov zomrelo najmenej 115 ľudí a zranenia utrpelo vyše 100 ďalších. TASR prevzala informácie z tlačovej agentúry DPA.

Neznámi muži s maskáčoch vtrhli do koncertnej haly Crocus City Hall na predmestí Krasnogorsk na severozápade Moskvy v piatok krátko pred začiatkom koncertu a začali strieľať do davu ľudí, uviedla agentúra Reuters. K zodpovednosti za útok sa na jednom zo svojich kanálov na internete prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát (IS).

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 751 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

Hovorca ministerstva zahraničných vecí Talibanu Abdul Kahár Balchí v sobotu na sociálnej sieti X, predtým známej ako Twitter, napísal, že potrebný je "koordinovaný, jasný a rozhodný postoj" krajín regiónu proti teroru. Balchí označil IS za skupinu "v rukách tajných služieb zameraných na očierňovanie islamu a predstavuje hrozbu pre celý región".

Islamský štát má aktívnu aj regionálnu odnož v pohraničnej oblasti medzi Afganistanom a Pakistanom. IS je v konflikte s fundamentalistickým Talibanom, ktorý pri nástupe k moci pred dva a pol rokom sľúbil, že obyvateľom zaistí bezpečie. V mierovej dohode so Spojenými štátmi z konca februára 2020 sa Taliban zaviazal, že vojna z rokov 2001-2021 v Afganistane sa skončí a na afganskom území už nebude žiadna teroristická hrozba.

Viac o téme: Teroristický útokRuskoAfganistanMoskvaTaliban
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu