Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

OSN vyzýva na spoluprácu a zdieľanie vodných zdrojov pri budovaní mieru

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP (AP Photo/Mary Altaffer))

ŽENEVA - Cezhraničná spolupráca a zdieľanie vodných zdrojov môže pomôcť pri predchádzaní konfliktov a budovaní mieru. Uviedla to v piatok Organizácia Spojených národov (OSN) pri príležitosti Svetového dňa vody a zároveň vyzvala krajiny, aby sa pripojili k jej Dohovoru o vode, informuje správa agentúry AFP.

OSN poukázala na to, že vzhľadom na klimatickú krízu a nedostatok vody vo svete je cezhraničná spolupráca súvisiaca s vodnými zdrojmi stále dôležitejšia pre regionálnu stabilitu. "Voda a mier sú veľmi úzko prepojené," uviedla tajomníčka Dohovoru o vode Sonja Köppelová.

archívne video

Dosiahnutie 40 percent alternatívnych chovov nosníc by stálo 27 mil. eur, tvrdí Únia hydinárov Slovenska (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Poukázala na to, že vyše 60 percent všetkých sladkovodných zdrojov zdieľajú dve alebo viac krajín. Ide napríklad o rieky ako Dunaj a Rýn v Európe, Níl v Afrike či Amazonku v Južnej Amerike. "Spolupráca v prípade týchto vôd je kľúčová pre mier a vývoj činnosti súvisiace s klímou," uviedla Köppelová. Voda je podľa nej natoľko dôležitý zdroj, že dokáže prinútiť aj krajiny v konflikte, aby sa posadili k rokovaciemu stolu.

India a Pakistan vedú spor

India a Pakistan vedú spor napríklad o územie Kašmíru, no majú dohodu o používaní vôd rieky Indus, pripomína AFP. Vo svete zdieľa vodné zdroje 153 krajín sveta, no len 24 z nich podpísalo rôzne dohody o spolupráci zdieľaných vodných zdrojov. Upozornil na to v piatkovom vyhlásení generálny tajomník OSN Antonio Guterres.

"Musíme urýchliť snahy o cezhraničnú spoluprácu. Vyzývam všetky krajiny, aby sa pripojili a implementovali Dohodu o vode OSN. Činy o vode sú činmi pre mier," uviedol Guterres. Dohovor o vode vznikol v roku 1992 s cieľom pomôcť pri zodpovednom spoločnom hospodárení s vodnými zdrojmi v Európe. V roku 2016 sa však otvoril aj pre ostatné krajiny sveta. Doteraz sa k nemu pripojilo 52 krajín predovšetkým z Európy vrátane Slovenska, tiež Ázie a Afriky.

Podľa Köppelovej môže dohovor pomôcť krajinám pri používaní zdieľaných vodných zdrojov mierovým a udržateľným spôsobom s ohľadom na ochranu životného prostredia. Okrem toho môže zmluvným stranám pomôcť aj spoločne sa prispôsobiť klimatickým zmenám.

Viac o téme: VodaSpoluprácaMierOSN
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu