Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Filipíny obvinili čínsku loď z nebezpečných manévrov v Juhočínskom mori

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MANILA - Filipínska pobrežná stráž v piatok obvinila čínske plavidlo z "nebezpečných manévrov", keď sa snažilo zablokovať prístup vedcom k útesu v Juhočínskom mori. Informuje agentúra AFP.

K incidentu došlo vo štvrtok neďaleko útesu Sandy Cay niekoľko kilometrov od Spratlyho ostrovov, na ktoré si robia nároky Čína i Filipíny. Plavidlo čínskej pobrežnej stráže skrížilo cestu a nebezpečne sa priblížilo k lodi filipínskeho úradu pre rybolov a vodné zdroje, ktorá viezla k útesu vedcov, uviedla filipínska pobrežná stráž. Dodala, že čínska loď spustila sirénu na viac ako 30 minút, aby upozornila plavidlá "čínskych námorných síl" v oblasti.

archívne video

Pomalé, ale napínavé: Preteky ťažných koní sa v Japonsku ešia veľkej popularite (Zdroj: Profimedia)

Peking vo štvrtok tvrdil, že k útesu v Juhočínskom mori nezákonne prišlo 34 Filipíncov. Podľa Manily ide o "ďalšiu lož čínskej pobrežnej stráže". Filipínske úrady dodali, že vedci strávili na útese štyri hodiny a podarilo sa im dokončiť misiu aj napriek prítomnosti čínskej lode a vojenského vrtuľníka, ktorý nad nimi krúžil.

Podobné incidenty nie sú ojedinelé. V okolí Spratlyho ostrovov došlo začiatkom marca ku kolíziám medzi filipínskymi a čínskymi loďami, čím značne eskalovalo napätie medzi oboma krajinami. Čína si nárokuje takmer celé Juhočínske more a odmieta konkurenčné nároky iných krajín v tomto regióne. V oblasti je preto dlhodobo napätá situácia. Medzinárodný arbitrážny súd už v roku 2016 odmietol nároky Pekingu na takmer celú obchodnú cestu v Juhočínskom mori. Čína sa však nezúčastnila na súdnom pojednávaní a jeho verdikt neakceptuje.

Viac o téme: MoreLoďHrozbaČínaFilipíny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu