Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Loď Dali stratila pohon a varovala pred možným nárazom: Taliansko vyjadrilo solidaritu

Zrútenie mostu v americkom meste Baltimore
Zrútenie mostu v americkom meste Baltimore (Zdroj: X/Visegrád 24)

BALTIMORE - V odtajnenej správe americkej Agentúry pre kybernetickú a infraštruktúrnu bezpečnosť (CISA) sa v utorok uvádzalo, že kontajnerová loď Dali "stratila pohon", keď opúšťala prístav mesta Baltimore, a varovala predstaviteľov štátu Maryland pred možným nárazom. Informácie pochádzajú z portálu americkej televízie ABC News.

Posádka upozornila úrady, že prestala loď ovládať, uvádzalo sa v správe. "Plavidlo upovedomilo ministerstvo dopravy štátu Maryland, že posádka stratila nad loďou kontrolu a možný je náraz do mosta," spresňovala správa a dodala: "Plavidlo narazilo do mosta a spôsobilo jeho úplné zrútenie." Časť mosta Key Bridge (Francis Scott Key Bridge) sa v utorok okolo 01.30 h miestneho času (6.30 h SEČ) zrútila po náraze lode do jedného z pilierov.

archívne video

DPB predstavil testovací model mestského autobusu na vodíkový pohon (Zdroj: TASR/Daniel Veselský)

Najskôr sa zrútila časť mosta v bezprostrednom okolí nárazu a krátko nato aj priľahlé mostné úseky. Loď po náraze začala horieť a potopila sa. Vo vode sa ocitlo viacero áut, čo podľa šéfa miestneho hasičského zboru Jamesa Wallacea potvrdil aj sonar. Ich počet zatiaľ nie je známy. Lodnú dopravu v okolí mosta dočasne pozastavili.

Podľa Wallacea jednu osobu "vo veľmi vážnom stave" hospitalizovali. Záchranári z vody vytiahli aj ďalšiu osobu bez zranení a pátrajú ešte po minimálne siedmich ľuďoch.

Loď vyslala pred nárazom núdzový signál, vďaka tomu zastavili premávku

Posádka kontajnerovej lode, ktorá v utorok skoro ráno narazila do piliera mosta v americkom meste Baltimore, vyslala krátko pred nárazom núdzový signál. Vďaka tomu úrady zastavili premávku a na most sa nedostali ďalšie autá. V utorok na tlačovej konferencii to povedal Wes Moore, guvernér amerického štátu Maryland, kde sa Baltimore nachádza. Informuje o tom správa z tlačovej agentúry DPA.

Kontajnerová loď narazila okolo 01.30 h miestneho času (6.30 h SEČ) do jedného z pilierov mosta Key Bridge v Baltimore neďaleko Washingtonu. Most sa zrútil a stále je nezvestných šesť ľudí. Celkovo ich bolo v čase nešťastia na moste osem, dvoch zachránili z vody.

Podľa posádky mala loď problém s pohonom (elektrinou). Potvrdil to aj guvernér Moore, ale ďalšie podrobnosti neuviedol. Najprv nebolo jasné, čo viedlo k nárazu. Moore povedal, že predbežné vyšetrovanie naznačuje nehodu.

Janov vyjadril po páde mosta solidaritu s americkým Baltimorom

Mestská rada v talianskom Janove v utorok vyjadrila "najhlbšiu solidaritu" s obeťami pádu mosta v americkom Baltimore. V hlavnom meste talianskeho regiónu Ligúria sa v auguste 2018 zrútil cestný Morandiho mosta a zahynulo 43 ľudí. Informuje o tom správa z tlačovej agentúry ANSA.

"Táto udalosť je príčinou veľkej bolesti a zdesenia pre nás všetkých," uviedli vo vyhlásení politickí lídri zastúpení v mestskej rade. "Nie je možné nespomenúť si na tragédiu Morandiho mosta, ktorá zasiahla naše mesto a našich spoluobčanov. Cítime bolesť a utrpenie obyvateľov Baltimoru, s ktorým je Janov spriaznený od roku 1985. Vieme, aké ťažké je vyrovnať sa s tragédiou tohto rozsahu," píše sa vo vyhlásení.

Baltimorský most Key Bridge sa zrútil v utorok okolo 01.30 h miestneho času (6.30 h SEČ) po náraze kontajnerovej lode do jedného z pilierov. Loď údajne prestala byť ovládateľná už pri vyplávaní z prístavu a posádka o tom informovala úrady. Vďaka tomu sa podarilo zastaviť premávku smerujúcu na most. Na moste bolo podľa americkej televízie CNN osem ľudí. Dvoch vytiahli z vody, nezvestných je šesť ďalších, vrátane pracovníkov vykonávajúcich opravy na moste a ľudí v autách.

Most v Janove sa zrútil v roku 2018

Morandiho most nad riekou Polcevera v Janove sa zrútil 14. augusta 2018. Pred súd sa postavilo celkovo 59 ľudí, vrátane zamestnancov diaľničnej spoločnosti Autostrade per l'Italia (ASPI) a jej údržbárskej pobočky SPEA, bývalých a súčasných riadiacich pracovníkov ministerstva dopravy a ďalších štátnych zamestnancov.

Škála obvinení sa pohybovala od trestuhodného neplnenia povinnosti zaistiť bezpečnosť pri práci až po mnohonásobné zabitie. Prokuratúra uvádza, že mnoho obžalovaných vedelo, že diaľničný most sa môže zrútiť, ale nič proti tomu neurobili. Spoločnosti ASPI a SPEA už nie sú účastníkmi súdneho konania, pretože urobili dohodu pri priznaní viny a vyplatia odškodné približne 30 miliónov eur. Zvyšky Morandiho mosta boli zbúrané a v augusta 2020 ho nahradil nový podľa návrhu janovského architekta Renza Piana.

Biden označil zrútenia mosta v Baltimore za "hroznú nehodu"

Americký prezident Joe Biden v utorok označil zrútenie mosta Key Bridge v Baltimore po náraze nákladnej lode do jedného z pilierov za "hroznú nehodu". Informuje agentúra AFP. Americký prezident prisľúbil čo najskoršie opätovné postavenie mosta, hoci to zrejme istý čas potrvá. Na zvládnutie nehody a jej následkov však prisľúbil poskytnutie všetkých potrebných federálnych zdrojov.

Kontajnerová loď narazila okolo 01.30 h miestneho času (6.30 h SEČ) do jedného z pilierov mosta Key Bridge v Baltimore neďaleko Washingtonu. Most sa zrútil a stále je nezvestných šesť ľudí. Celkovo ich bolo v čase nešťastia na moste osem, dvoch zachránili z vody. Podľa posádky mala loď problém s pohonom a potvrdil to aj guvernér Moore, ale ďalšie podrobnosti neuviedol. Moore povedal, že predbežné vyšetrovanie naznačuje nehodu.

Viac o téme: LoďVarovaniePohonUSABaltimoreAgentúra pre kybernetickú a infraštruktúrnu bezpečnosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu