Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Severná Kórea spravila výrazný pokrok: Nové rakety Kim Čong-una dokážu zasiahnuť aj americké ciele

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/AP/Korean Central News Agency/Korea News Service)

PCHJONGJANG - Severná Kórea v utorok úspešne otestovala raketový motor na tuhé palivo pre nový typ hypersonickej rakety stredne dlhého dosahu. Pokročilé zbraňové systémy budú môcť zasiahnuť aj americké ciele – napríklad ostrov Guam, kde je umiestnená kľúčová vojenská základňa USA v Tichomorí.

Skúšku vykonali ešte v utorok v centre pre štart satelitov Sohae, pričom išlo o pozemný test viacstupňového motora, uviedla štátna agentúra KCNA. Dodala, že vyvíjaná raketa má "novú strategickú hodnotu". Na úspešnú skúšku osobne dohliadal severokórejský líder Kim Čong-un. Kim uviedol, že vojenská strategická hodnota tejto zbrane je rovnako dôležitá ako medzikontinentálne balistické rakety a "nepriatelia by o tom mali vedieť".

Na snímke poskytnutej severokórejskou vládou severokórejský vodca Kim Čong-un (uprostred) dohliada na cvičnú streľbu zo
Zobraziť galériu (2)
Na snímke poskytnutej severokórejskou vládou severokórejský vodca Kim Čong-un (uprostred) dohliada na cvičnú streľbu zo "superveľkého" násobiča v Severnej Kórei  (Zdroj: SITA/Kórejská ústredná tlačová agentúra/Korea News Service via AP)

Nové rakety budú bezpečnejšie a jednoduchšie na použitie

Rakety na tuhé palivo sú podľa odborníkov v porovnaní s raketami na tekuté palivo z operačného hľadiska bezpečnejšie a jednoduchšie na použitie. Do rakiet na tuhé palivo totiž netreba plniť pohonné látky pred odpalom, v dôsledku čoho je ťažšie ich nájsť a zničiť. Okrem toho je ich použite rýchlejšie. Agentúra AP upozorňuje, že vyvíjaná raketa môže zasiahnuť aj americké ciele – napríklad ostrov Guam.

Vlani Severná Kórea ohlásila úspešnú skúšku prvej medzikontinentálnej balistickej rakety na tuhé palivo, ktorú označila za prelom vo svojich protiútočných jadrových schopnostiach.

Viac o téme: Kim Čong-unSeverná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu