Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

USA neudelia víza severomacedónskemu politikovi: Dôvodom má byť podozrenie z korupcie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Spojené štáty v pondelok uviedli, že neudelia víza severomacedónskemu politikovi Stevčovi Jakimovskému v súvislosti s obavami ohľadne korupcie. Jakimovski sa v Severnom Macedónsku uchádza o úrad prezidenta, informuje AFP.

S odvolaním sa na protikorupčný zákon obmedzujúci vstup do Spojených štátov zaradilo americké ministerstvo zahraničných vecí na čierny zoznam troch bývalých i súčasných predstaviteľov Severného Macedónska i Kosova - s tým, že USA "podporujú vládu zákona a posilňovanie demokratických inštitúcií na Balkáne".

archívne video

Kauza volebnej korupcie v obci Žehra: Obvinený starosta je s rozhodnutím súdu spokojný, necíti sa vinný (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Jakimovski je starostom okresu Karpoš v severomacedónskom hlavnom meste Skopje, spresňuje AFP. USA mu zamietnu víza za "využitie jeho oficiálnej pozície na zasahovanie do urbánneho rozvoja a procesov obstarávania v prospech seba a svojich spolupracovníkov", uvádza sa vo vyhlásení rezortu diplomacie Spojených štátov.

Jakimovski, ktorý bol v minulosti súčasťou stredoľavicovej strany, sa uchádza o post prezidenta za svoju aktuálnu malú centristickú politickú stranu Občianska voľba pre Macedónsko (GROM), ktorú založil v roku 2013. V prezidentských voľbách, ktoré sa v Severnom Macedónsku budú konať 24. apríla, sa nepovažuje za popredného kandidáta, píše AFP. Ministerstvo zahraničných vecí USA dodalo, že víza neudelí ani dvom dospelým synom Jakimovského.

Viac o téme: USASeverné MacedónskoStevčo Jakimovski
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu