Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Voľby v Rusku neboli slobodné, vyhlásilo Francúzsko: Podobne reagoval aj šéf diplomacie EÚ

Josep Borell Zobraziť galériu (2)
Josep Borell (Zdroj: SITA/AP Photo/Francois Walschaerts)

PARÍŽ - Voľby v Rusku sa konali uprostred represií, pričom neboli splnené podmienky slobodných a demokratických volieb, vyhlásilo v pondelok Francúzsko. Podobne reagoval aj šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell, podľa ktorého voľby v Rusku neboli "slobodné a spravodlivé". Informuje o tom agentúra AFP.

"Tieto voľby boli založené na represiách a zastrašovaní," uviedol Borrell pre novinárov v Bruseli. "Podmienky pre slobodné, pluralitné a demokratické voľby neboli splnené," uviedlo francúzske ministerstva zahraničných vecí. Dodalo, že trojdňové prezidentské voľby sa konali uprostred "zvyšujúceho sa potláčania občianskej spoločnosti a všetkých foriem opozície voči režimu""Francúzsko vzdáva úctu odvahe mnohých ruských občanov, ktorí nenásilne demonštrovali svoj nesúhlas s týmto útokom na ich základné politické práva," dodal rezort.

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 746 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Francúzsko ministerstvo zahraničných vecí tiež poukázalo na to, že vo voľbách nebola dovolená kritika vojny na Ukrajine. Kritizovalo Rusko za to, že k voľbám neprizvalo pozorovateľov z OBSE. Rezort zároveň uviedol, že Francúzsko nikdy neuzná výsledky ruských prezidentských volieb z oblastí na juhu a východe Ukrajiny okupovaných Ruskom.

Aj taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani na sociálnej sieti X uviedol, že voľby v Rusku neboli slobodné či spravodlivé a konali sa aj na nezákonne okupovaných ukrajinských územiach. "Naďalej vyvíjame úsilie na dosiahnutie spravodlivého mieru, ktorý Rusko prinúti ukončiť vojnu agresie voči Ukrajine v súlade s medzinárodným právom," dodal.

Macron Putinovi gratulovať nebude

Francúzsky prezident Emmanuel Macron naznačil, že Putinovi k víťazstvu gratulovať nebude. "... nemôžete niekomu gratulovať k voľbám poznačeným smrťou tých, ktorí bojovali za pluralizmus v Rusku," uviedol Macron pre denník Le Parisien. V prezidentských voľbách v Rusku zvíťazil po sčítaní takmer všetkých hlasov opäť Putin, ktorého podľa ruskej volebnej komisie podporil rekordný počet ľudí. Nezávislí pozorovatelia a odborníci však považujú tohtoročné prezidentské voľby v Rusku za neslobodné a bez politickej konkurencie, keďže v nich nekandidoval žiadny predstaviteľ opozície. Traja kandidáti pripustení k voľbám buď otvorene podporovali Putina, alebo sa držali línie Kremľa

Emmanuel Macron
Zobraziť galériu (2)
Emmanuel Macron  (Zdroj: SITA/Gonzalo Fuentes/Pool via AP)

Viac o téme: FrancúzskoJosep Borrell
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu