Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Piatim miliónom ľudí v Sudáne hrozí "katastrofálna" potravinová neistota

Evakuácia obyvateľov Sudánu. Príslušník štátnej armády ponúka vodu malým deťom na vojenskom letisku.
Evakuácia obyvateľov Sudánu. Príslušník štátnej armády ponúka vodu malým deťom na vojenskom letisku. (Zdroj: SITA/AP/UK Ministry of Defence/PO Phot Arron Hoare)

NEW YORK - Organizácia Spojených národov (OSN) v piatok vyzvala bojujúce frakcie v Sudáne, aby umožnili dodávky humanitárnej pomoci pre obyvateľov krajiny a zabránili tak hroziacemu "katastrofálnemu" nedostatku potravín. Informovala o tom agentúra AFP.

Námestník generálneho tajomníka OSN pre humanitárne záležitosti Martin Griffiths v liste pre Bezpečnostnú radu OSN varoval, že približne 18 miliónov Sudáncov v súčasnosti čelí akútnej potravinovej neistote, pričom takmer 5 miliónov ľudí v niektorých častiach krajiny by mohlo skĺznuť do katastrofálnej potravinovej neistoty v najbližších mesiacoch. V liste sa taktiež uvádza, že vážnou podvýživou trpí takmer 730.000 sudánskych detí. Svetový potravinový program (WFP) v tejto súvislosti varoval, že vojna v Sudáne môže "vyvolať najväčšiu hladovú krízu na svete".

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 740 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

V apríli minulého roka vypukla v Sudáne vojna medzi armádou vedenou generálom Abdalom Fattáhom Burhánom a polovojenským zoskupením RSF, ktoré vedie Burhánov bývalý zástupca, generál Muhammad Hamdán Daklú. Vyžiadala si už tisíce životov, desaťtisíce zranených a približne osem miliónov utečencov a vysídlencov, z ktorých zhruba polovicu tvoria deti.

Približne 25 miliónov ľudí, čo je viac než polovica celej populácie Sudánu, je zároveň v dôsledku vojny odkázaných na humanitárnu pomoc. Humanitárne organizácie už niekoľko mesiacov upozorňujú, že v dôsledku sťaženého prístupu humanitárnej pomoci a nedostatku finančných prostriedkov hrozí v Sudáne hladomor.

Viac o téme: PomocHladomorOSNSudán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu