Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Biely dom vníma šance na prímerie v Gaze s opatrným optimizmom

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Carolyn Kaster)

WASHINGTON - Biely dom vníma šance na dosiahnutie dohody o prímerí v Pásme Gazy s opatrným optimizmom. Po novom návrhu predloženom hnutím Hamas však v piatok zdôraznil, že rozhovory sa zďaleka neskončili, informuje o tom agentúra AFP.

"S opatrným optimizmom si myslíme, že veci sa hýbu správnym smerom," povedal hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby. Návrh Hamasu je podľa jeho slov "v medziach" toho, o čom vyjednávači rokovali v posledných mesiacoch.

archívne video

Počas operácií v Chán Júnise našli vojaci desiatky granátov a výbušnín používaných na streľbu z dronov (Zdroj: X/IDF)

Hamas navrhuje prímerie a výmenu rukojemníkov

Hamas navrhuje šesťtýždňové prímerie a výmenu niekoľkých desiatok izraelských rukojemníkov za skupinu palestínskych väzňov, uviedol predstaviteľ hnutia pre AFP. Podľa jeho slov by to následne malo viesť k úplnému stiahnutiu izraelských jednotiek z Pásma Gazy a trvalému zastaveniu bojov.

Izrael oznámil, že vysiela delegáciu do Kataru na nové kolo rokovaní. Premiér Benjamin Netanjahu však tiež schválil návrh armády na operáciu v meste Rafah na juhu Pásma Gazy. Urobil tak napriek rastúcej medzinárodnej kritike, keďže v Rafahu sa nachádza jeden a pol milióna Palestínčanov, ktorí tam utiekli pred bojmi v iných častiach pásma.

Benjamin Netanjahu
Zobraziť galériu (2)
Benjamin Netanjahu  (Zdroj: SITA/Abir Sultan/Pool Photo via AP)

Washington by podľa Kirbyho uvítal, keby izraelský plán na vojenskú operáciu v Rafahu zahŕňal ochranu civilistov. "Nevideli sme ho. Určite by sme privítali možnosť vidieť ho," dodal hovorca. Netanjahuova kancelária nespresnila časový rámec plánovanej operácie.

Viac o téme: PrímerieUSABiely domIzraelGazaRafah
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu