Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Babka rebelka: Hliadka zastavila vozidlo uprostred noci, za volantom sedela 103-ročná žena! Šok prišiel až po chvíli

Talianska dôchodkyňa Giuseppina Molinariová (103) jazdila dva roky bez platného vodičského preukazu. Nemala poistené ani auto Zobraziť galériu (2)
Talianska dôchodkyňa Giuseppina Molinariová (103) jazdila dva roky bez platného vodičského preukazu. Nemala poistené ani auto (Zdroj: Facebook/Con GraZia tra le stelle, Getty Images)

BONDENO – Polícia v malom meste na severe Talianska, sa musela vysporiadať s veľmi netradičnou udalosťou. Cestná hliadka zadržala vodičku, ktorá sa narodila pred viac ako sto rokmi. Osobné vozidlo okrem toho šoférovala za úplnej tmy po jednej hodiny v noci. To však nebolo všetko. Najväčší šok prišiel po tom, ako si policajti vypýtali doklady.

archívne video

Následkom dopravných zmien v Bratislave nastali pre cestovné kancelárie mnohé komplikácie (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

V utorok 12. marca zastavila policajná hliadka v Bondene na severe Talianska biele vozidlo Fiat Panda, ktoré prekročilo povolenú rýchlosť. Bolo jedna hodina po polnoci. Muži zákona nechceli veriť vlastným očiam, keď za volantom uvideli starú dámu. V rámci klasickej cestnej kontroly si vypýtali od vodičky všetky doklady. Ako správne predpokladali, dôchodkyňa už nemala platný vodičský preukaz. Informuje o tom taliansky denník Corriere Della Sera. Zarazilo ich, keď uvideli jej rok narodenia. Za volanom sedela žena vo veku 103 rokov. 

Doklady a poistenie 

Kontrola dokladov odhalila aj ďalšie nemilé prekvapenie. Ani vozidlo, ktoré zastavili na Piazza della Republica, nemalo už platné základné poistenie. Dáma si to napriek tomu razila centrom mestečka. Možno by jej toto dobrodružstvo aj celé prešlo, ale políciu už v ten večer upozornili viacerí svedkovia na netradičnú jazdu bieleho auta. Vodičkou bola Giuseppina "Giose" Molinariová (103) z Vigarano Pieve, dedinky Vigarano Mainarda, ktorá leží asi 10 kilometrov od Bondena.

Policajtom nezostávalo nič iné ako preukaz skonfiškovať a odtiahnuť vozidlo z cestnej komunikácie. Seniorka musela navyše podľa platných predpisov zaplatiť nemalú pokutu. Podľa svojich slov mala isť z návštevy od priateľov, ale potom stratila orientáciu v centre a bezcieľne blúdila ulicami mesta. Polícia informovala, že nikoho svojou jazdou nezranila. "Policajti boli milí. Vždy som bola samostatná. Teraz budem chodiť asi na bicykli alebo si kúpim Vespu," reagoval na konfiškáciu auta aj neplatného vodičského preukazu. Okrem toho prezradila, že za volantom sedí takmer každý deň, keď jazdí domov z nákupu.

Talianske zákony 

Bondeno je mesto v regióne Emilia-Romagna, kde žije zhruba 15 000 obyvateľov. Táto časť Talianska je známa aj vďaka motoršportu, pretože sa tu konajú každoročné preteky F1, ktoré obnovili len pred pár rokmi. Lásku k motoršportu tu cítiť na každom rohu. Taliani majú napriek tomu jasné pravidlá pre vodičov cestnej premávky.  

Babka rebelka: Hliadka zastavila
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

V marci 2023 Európska komisia navrhla, aby ľudia nad 70 rokov buď absolvovali skúšku spôsobilosti viesť motorové vozidlo, alebo sa každých päť rokov podrobili lekárskej prehliadke. Píše o tom nemecký denník Bild. Skúšky pre starších vodičov platia okrem Talianska aj v Luxembursku, Írsku či Holandsku. Giuseppina mala neplatný vodičský preukaz "len" dva roky. Ako 101-ročná bola teda schopná ešte stále plne viesť motorvé vozidlo.
 

Viac o téme: VodičkaPremávkaCestná kontrolaTaliansko103 rokovKrimiEmilia-RomagnaBondenoGioseNeplatné dokladyGiuseppina Molinariová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu