Štvrtok23. máj 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela, Vanesa

MIMORIADNY ONLINE Putin je pripravený na jadrovú vojnu: Členské štáty sa dohodli na 5 miliardách na vojenskú pomoc Ukrajine

Vladimir Putin Zobraziť galériu (3)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA/KYJEV - Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že v utorok pri pokuse o vpád na územie ruských prihraničných regiónov - Belgorodskej a Kurskej oblasti - bolo zabitých 234 diverzantov bojujúcich na strane Ukrajiny. V noci na stredu o tom informovala agentúra DPA. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 748

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 748 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE 

21:58 Útoky ukrajinských dronov za posledné dva dni ochromili tri ruské rafinérie, ktoré predstavujú 12 % rafinérskej kapacity v Rusku.

21:42 Vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta Andrej Jermak sa v stredu v Kyjeve stretol s čínskym veľvyslancom na Ukrajine Fan Sien-žungom. Rokovali aj o prípravách na svetový summit o vojne s Ruskom, informuje agentúra Reuters.

21:17 Biely dom v stredu vyhlásil, že nie sú žiadne náznaky, že by sa Moskva pripravovala použiť jadrovú zbraň na Ukrajine. Reagoval tým na prezidenta Vladimira Putina, ktorý povedal, že je pripravený ich použiť, ak bude ohrozená štátnosť a nezávislosť Ruska. TASR prevzala informácie z tlačovej agentúry AFP.

"Nevidíme žiadne dôvody upraviť rozmiestnenie nášho vlastného jadrového arzenálu a ani žiadne náznaky, že Rusko sa pripravuje použiť jadrovú zbraň na Ukrajine," odpovedala v prezidentskom špeciáli Air Force One novinárom tlačová tajomníčka Bieleho domu Karine Jean-Pierrová na otázku o Putinových slovách.

21:12 V Rusku bola vydaná nová školská učebnica, ktorá prekrúca dejiny vojny proti Ukrajine a nabáda študentov, aby vstúpili do armády. Vytvorili ju pre nový predmet s názvom "Základy bezpečnosti a obrany vlasti". TASR informáciu prevzala zo stredajšej správy stanice BBC News. Predmet sa bude od septembra vyučovať raz týždenne a bude povinný pre študentov stredných škôl vo veku 15 až 18 rokov v celom Rusku a na okupovaných územiach Ukrajiny. Nahradí doterajší predmet "Základy bezpečného života" a mali by ho vyučovať predovšetkým bývalí vojaci.

20:50 Ukrajinské ozbrojené jednotky dostanú muníciu nakúpenú prostredníctvom českej iniciatívy najneskôr v júni, uviedol v stredu český poradca pre národnú bezpečnosť Tomáš Pojar. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a portálu Seznam Zprávy.

20:10 Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom lídrovi Alexejovi Navaľnom, v stredu uviedla, že prezident Vladimir Putin je "gangster" a že jeho neodvratné znovuzvolenie by nemalo byť medzinárodne uznané. Prezidentské voľby v Ruskej federácii budú od piatka 15. marca do nedele 17. marca. TASR prevzala informácie z tlačovej agentúry DPA. "Ak má Putin prehrať, alebo aspoň byť prísne potrestaný, treba si uvedomiť, kto on je," napísala Navaľná v úvodníku zverejnenom v stredu v denníku Washington Post.

19:38 Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v stredu schválili obnovenie opatrení na liberalizáciu obchodu pre Moldavsko a upravili návrh o Ukrajine, aby sa posilnili záruky pre poľnohospodárov v EÚ.

19:22 Členské štáty Európskej únie sa v stredu dohodli, že spoločne poskytnú Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc za päť miliárd eur. Oznámilo to belgické predsedníctvo v Rade EÚ, informuje TASR s odvolaním sa na agentúru DPA.

19:15 Rakúsko vyhostilo dvoch ruských diplomatov.

18:20 Rusko začalo trestné stíhanie viac ako 50 politikov a úradníkov z Česka, Poľska, Litvy, Lotyšska a Estónska kvôli odstraňovaniu sovietskych pomníkov, tvrdí ruský spravodajský kanál SHOT, ktorý sa odvoláva na svoje nemenované zdroje. Z českých politikov začali podľa týchto informácií ruské úrady stíhať starostu mestskej časti Praha 6 Jakuba Stárka a jeho predchodcu Ondreja Kolářa kvôli odstráneniu sochy maršala Koněva v pražskej Bubenči v roku 2020.

17:37 Spojené štáty po vyjadreniach ruského prezidenta Vladimira Putina nezmenili svoj postoj v súvislosti s pripravenosťou použiť jadrové zbrane. Pre agentúru Reuters to v stredu uviedol nemenovaný americký predstaviteľ, informuje TASR. Putin v stredu vyhlásil, že Rusko je pripravené použiť jadrové zbrane v prípade ohrozenia svojej štátnosti, zvrchovanosti či nezávislosti. "Z vojensko-technickej stránky sme, samozrejme, pripravení," povedal Putin pre ruské médiá. USA si podľa jeho slov uvedomujú, že nasadenie amerických vojakov na ruskom území či na Ukrajine by Rusko považovalo za intervenciu.

17:10 Úmrtia vrcholových manažérov naďalej prenasledujú najväčšiu ruskú ropnú spoločnosť Lukoil.

16:30 Kremeľské médiá zverejnili zábery zo včerajšej havárie ruského IL-76 v regióne Ivanovo.

15:48 Ruské veľvyslanectvo pri Svätej stolici v stredu poprialo pápežovi Františkovi všetko najlepšie k 11. výročiu jeho zvolenia za pápeža. Informuje o tom TASR s odvolaním sa na agentúru ANSA. V príspevku na sociálnej sieti X opísalo veľvyslanectvo 87-ročného pápeža ako "skutočného obrancu humanizmu, mieru a tradičných hodnôt". Ako ďalej uviedlo, pápeža považuje za jedného z mála lídrov so skutočne strategickým pohľadom na svetové problémy.

15:40 Nemecký kancelár Olaf Scholz dnes pri poslaneckých interpeláciách znovu jednoznačne odmietol, aby Nemecko poskytlo Ukrajine strely s plochou dráhou letu Taurus. Rozvážnosť v tejto veci nie je prejavom slabosti, zdôraznil. Postoj sociálnodemokratického kancelára ostro kritizoval opozičný poslanec Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Norbert Röttgen, ktorý je zahraničnopolitickým expertom strany.

15:15 Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj v stredu uviedol, že situácia na bojisku na východe Ukrajiny je "náročná". TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP. Syrskyj povedal, že navštívil dve bojové brigády na východnom fronte, "kde sa situácia postupne komplikuje". Podľa jeho slov hrozí, že ruské sily "preniknú hlboko do bojových formácii ukrajinskej armády". "Situácia na východnom fronte zostáva vo všeobecnosti zložitá. Nepriateľ pokračuje v ofenzívnych akciách," vo viacerých častiach Doneckej oblasti, napísal Syrskyj v príspevku na platforme Telegram.

14:40 Ruský útok na Sumy zabil 1 osobu, 8 zranil.

13:49 Pápež František v stredu opätovne žiadal mier na Ukrajine, v Pásme Gazy a ďalších konfliktoch. Vyjadril pritom zármutok nad životmi mladých ľudí, ktorí sa stávajú obeťami vojnového šialenstva, informuje TASR s odvolaním sa na agentúry DPA a ANSA.

13:22 Tri polovojenské organizácie ruských nacionalistov bojujúcich vo vojne s Ruskom na strane Ukrajiny vyzvali v stredu na evakuáciu ruských miest Belgorod a Kursk. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na spoločné vyhlásenie Légie "Sloboda Ruska", Ruského dobrovoľníckeho zboru a Sibírskeho práporu.

12:37 Rusko do blízkosti svojich hraníc s Fínskom umiestni vojakov a zbraňové systémy, uviedol v stredu ruský prezident Vladimir Putin. Píšu o tom správy z agentúr AFP, DPA a Reuters. "Predtým sme tam vojakov nemali, teraz tam budú. Zbrojné systémy tam neboli, teraz tam budú," povedal Putin v rozhovore pre ruské médiá.

12:26 Ukrajinské bezpilotné lietadlá zaútočili v noci na 13. marca na tri ropné rafinérie v Rusku, ako aj na leteckú základňu ruských vzdušných síl a letisko vo Voronežskej oblasti, informovala Ukrajinská pravda s odvolaním sa na nemenovaný zdroj v Bezpečnostnej službe Ukrajiny (SBU). Informoval o tom portál The Kyiv Independent.

11:37 Europoslanci v dnešnej rozprave naliehali na navrátenie tisícov detí odvlečených z okupovanej časti Ukrajiny do Ruska a vyzývali na potrestanie páchateľov týchto činov, kvôli ktorým Medzinárodný trestný súd (ICC) v Haagu pred rokom vydal zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina. V rozprave zazneli aj výzvy na sprísnenie sankcií proti Rusku, aby agresora naozaj boleli, a označenie ruského počínania na okupovanom území za genocídu. Z prevládajúceho tónu sa vymykalo len vystúpenie jedného z nezaradených poslancov, ktorý kroky Moskvy obhajoval.

10:19 V Berlíne sa v piatok uskutoční summit medzi Poľskom, Nemeckom a Francúzskom, oznámil podľa agentúry AFP poľský premiér Donald Tusk po utorkovej návšteve Spojených štátov. Hlavnou témou rokovania bude podľa neho podpora brániacej sa Ukrajiny v súvislosti s tým, že v americkom Kongrese je zatiaľ blokovaná ďalšia pomoc USA tejto krajine.

8:43 Rusko je pripravené použiť jadrové zbrane v prípade ohrozenia svojej štátnosti, zvrchovanosti či nezávislosti. Uviedol to v stredu šéf Kremľa Vladimir Putin. Vyjadril tiež presvedčenie, že USA sa zdržia konania, ktoré by podľa neho mohlo jadrový konflikt spustiť. Informujú o tom správy z agentúr AP a Reuters.

8:14 Ruská protiletecká obrana v noci na dnes zostrelila 58 ukrajinských dronov nad najmenej šiestimi oblasťami, oznámilo ruské ministerstvo obrany. Jeden bezpilotné lietadlo narazil aj do budovy ruskej tajnej služby FSB v Belgorode, kde poškodil fasádu a rozbil okná, píše agentúra TASS.

7:24 Bezpilotné lietadlo v stredu pri útoku zasiahlo ropnú rafinériu v meste Riazaň na juhu európskej časti Ruska. V areáli následne vypukol požiar. Správy o o prípadných obetiach nateraz nie sú k dispozícii, hlásia však zranených. Podľa britskej stanice BBC očití svedkovia zverejnili fotografie a videá, na ktorých vidno stĺp čierneho dymu stúpajúci nad objektom.

6:45 Ukrajina v noci na dnes zaútočila na rôzne ruské regióny vlnou desiatok dronov, tvrdia podľa agentúry Reuters ruskí činitelia. Vyše 30 bezpilotných lietadiel podľa nich protivzdušná obrana zničila len nad Voronežskou oblasťou, ktorá leží pri hraniciach s Ukrajinou. Padajúce drony podľa úradov spôsobili menšie škody na infraštruktúre a obytných budovách. Ruskojazyčný server BBC News napísal, že drony po útoku horia v rafinérii pri Rjazane.

6:23 Rusko zasiahlo Sumskú oblasť, kde bolo zranených 5 detí a 1 dospelý. Ruské sily 12. marca 82-krát ostreľovali ukrajinskú severovýchodnú Sumskú oblasť a zasiahli 14 obcí. Informoval o tom portál The Kyiv Independent.

Rusko vraj zneškodnilo 234 ozbrojencov, ktorí na jeho územie prenikli z Ukrajiny

Ministerstvo podľa britskej stanice BBC spresnilo, že v noci na 12. marca sa diverzanti pokúsili prekročiť ruské hranice z troch smerov: z obce Odnorobivka v ukrajinskej Charkovskej oblasti a v okolí lokalít Nechotejevka a Spodariušino v Belgorodskej oblasti.

Ruský rezort obrany deklaroval, že ruské ozbrojené sily odrazili všetky útoky. Špecifikoval ďalej, že v oblasti Odnorobivky diverzanti prišli o asi 60 ľudí a štyri vozidlá typu pik-up; v oblasti Nechotejevky straty dosiahli do 45 ľudí, dva tanky a dva obrnené transportéry; v oblasti Spodariušina útočníci utrpeli straty na životoch i technike: prišli o viac ako 100 mužov, päť tankov, tri bojové vozidlá pechoty Bradley, dve osobné autá a jedno ženijné vozidlo.

O vpáde ozbrojených jednotiek z územia Ukrajiny do ruského pohraničia informovali v utorok ráno mnohé médiá, ako aj ruskí vojenskí blogeri. Ruské ministerstvo obrany vo svojom vyhlásení uviedlo, že ruský vojenský personál spolu s jednotkami pohraničnej služby FSB odrazili v oblasti obce Ťotkino v Kurskej oblasti štyri útoky. Žiadne ďalšie podrobnosti o bojoch v oblasti neboli hlásené.

Ministerstvo tiež uviedlo, že ruská armáda nedovolila "narušenie štátnej hranice". Légia Sloboda Ruska a Sibírsky prápor však pritom tvrdia, že boje sa odohrali na území Ruskej federácie. BBC pripomenula, že nezávislé potvrdenie informácií ministerstva obrany a ozbrojených formácií bojujúcich na strane Ukrajiny nateraz nie je k dispozícii.

Medzičasom gubernátor Belgorodskej oblasti Viačeslav Gladkov na platforme Telegram informoval, že pri cezhraničnom výpade ruských ozbrojených formácií bojujúcich na strane Ukrajiny prišiel v Belgorodskej oblasti o život jeden príslušník ruskej teritoriálnej domobrany.

Zranenia utrpelo desať civilistov, pričom šiesti z nich boli hospitalizovaní, doplnil Gladkov. Gladkov súčasne deklaroval, že napriek "obrovskému množstvu falošných informácií od nepriateľa", čím mal na mysli Ukrajinu, sa "na území oblasti nenachádza žiadny nepriateľ".

Rusko je podľa Putina z vojenského hľadiska pripravené na jadrovú vojnu

Rusko je podľa prezidenta Vladimira Putina z vojensko-technologického hľadiska pripravené na jadrovú vojnu. Keď bude ohrozená jeho existencia, je tiež pripravené jadrové zbrane použiť. Uviedla to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na rozhovor ruskej hlavy štátu s agentúrou RIA Novosti, podľa ktorej ale zároveň Putin povedal, že nie všetko k jadrovej vojne speje. Tiež podľa neho zatiaľ nikdy nevyvstala potreba nasadiť atómové zbrane vo vojne na Ukrajine.

Putin sa ďalej nechal počuť, že ak Spojené štáty uskutočnia jadrové testy, Rusko môže urobiť to isté. Zároveň USA odkázal, že ak sa americkí vojaci objavia na Ukrajine, Rusko k nim bude pristupovať ako k intervenčným silám. Sedemdesiatjedenročný politik v rozhovore tiež tvrdil, že Rusko je pripravené rokovať o Ukrajine, ale len ak budú rozhovory založené na "realite".

Putin aj ďalší ruskí predstavitelia o možnosti použitia jadrových zbraní v súvislosti s vojnou, ktorú Rusko rozpútalo pred viac ako dvoma rokmi, hovoria opakovane. Krátko po invázii Ukrajiny Putin nariadil uviesť ruské jadrové sily do vysokého stupňa bojovej pohotovosti, vlani navyše nechal rozmiestniť jadrové zbrane v susednom Bielorusku a pozastavil účasť Ruska dohode Nový ŠTART, ktorá obmedzuje počet jadrových hlavíc a ich nosičov. Americký prezident Joe Biden v súvislosti s krokmi Ruska vo februári hovoril o tom, že sa "vždy musíme obávať jadrového konfliktu".

Viac o téme: Bojeútok RuskoUkrajinaVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu