Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Zosuvy pôdy a povodne na Sumatre si vyžiadali 26 obetí: Ďalších 11 ľudí je nezvestných

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

JAKARTA -Na najmenej 26 mŕtvych stúpla bilancia povodní a zosuvov pôdy, ktoré postihli indonézsky ostrov Sumatra. Ďalších 11 ľudí je naďalej nezvestných, informovala dnes agentúra AP s odvolaním sa na miestnych oficiálnych činiteľov.

Monzúnové dažde a stúpajúce hladiny riek od štvrtka sužujú deväť okresov a miest v provincii Západná Sumatra. V piatok večer sa potom kvôli rozsiahlemu zosuvu pôdy vyliala voda z brehov a zmietla dediny na úbočiach hôr v okrese Pesisir Selatan. Prácu záchranárov komplikujú výpadky prúdu, poškodené mosty a cesty zablokované hustým bahnom a troskami.

archívne video

Chorvátsko po prudkých búrkach bojuje s povodňami (Zdroj: Facebook/Crometeo)

Monzúnové dažde v Západnej Sume zaplavili viac ako 37-tisíc domov a budov; oficiálne údaje uvádzajú, že najmenej tri domy voda úplne strhla a 666 ďalších bolo poškodených. Povodne tiež poškodili 26 mostov, 45 mešít a 25 škôl; zničili 13 ciest a dva zavlažovacie systémy, ktoré potom zaplavili vyše 100 hektárov ryžových polí a 300 štvorcových metrov plantáží.

V Indonézii, najľudnatejšom ostrovnom štáte sveta, sú v období dažďov, teda od októbra do apríla, prírodné katastrofy relatívne bežné. Silné dažde spôsobujú časté povodne a zosuvy pôdy. Situáciu komplikuje skutočnosť, že milióny ľudí žijú v hornatých oblastiach, ktoré sú náchylné k zosuvom pôdy, alebo v blízkosti záplavových nížín. Indonézia so svojimi 130 aktívnymi sopkami sa tiež nachádza v takzvanom ohnivom kruhu, geologicky najaktívnejšej zóne na Zemi.

Viac o téme: PovodeňZosuv pôdyTragédieZemSumatra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu