Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Zosuv pôdy na indonézskom ostrove si vyžiadal najmenej desať obetí

Zosuvy pôdy zasiahli indonézsku Západnú Sumatru
Zosuvy pôdy zasiahli indonézsku Západnú Sumatru (Zdroj: X/XHNews)

PADANG - Najmenej desať mŕtvych a desať nezvestných si vyžiadal zosuv pôdy na indonézskom ostrove Sumatra, ktorý spôsobili mimoriadne silné dažde, uviedli v sobotu tamojší predstavitelia. Informuje o tom agentúra AP.

K zosuvu niekoľkých ton bahna, skál a vyvrátených stromov dolu horou došlo ešte v piatok neskoro večer miestneho času. Zosuv dosiahol rieku, ktorá sa v dôsledku toho vyliala z brehov a zaplavila horské dediny v provincii Západná Sumatra, spresnili tamojší predstavitelia úradu pre riadenie katastrof.

archívne video

Slovenské pôdohospodárstvo môže prísť o 400 miliónov eur z Programu rozvoja vidieka, tvrdí Takáč (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Záchranári v najhoršie postihnutej dedine objavili dovedna sedem tiel, kým v ďalších sa podarilo nájsť ďalšie dve telá obetí. Desať ľudí je naďalej nezvestných, píše AP. Záplavy a zosuvy pochovali podľa úradov dovedna 14 domov, kým ďalších 20.000 domov zostalo zaplavených až po strop. Do vládou zriadených dočasných prístreškov utieklo 46.000 ľudí. Záchranné práce a pátranie po nezvestných i ďalších možných obetiach sťažujú v oblasti rozsiahle výpadky elektriny, ako aj zablokované cesty pokryté hrubou vrstvou bahna a trosiek. V Indonézii, kde milióny obyvateľov žijú v horských oblastiach alebo v blízkosti záplavových zón, silné dažde často spôsobujú zosuvy a prívalové povodne, píše AP.

Viac o téme: PočasieObeteZosuv pôdyIndonéziaSumatra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu