Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Balíky s pomocou vyhodené z lietadla v Gaze zabili na zemi najmenej päť ľudí

Gaza
Gaza (Zdroj: SITA/AP Photo/Leo Correa)

GAZA - Najmenej päť ľudí zahynulo a desať ďalších utrpelo zranenia v piatok v Gaze, keď na nich spadli balíky s leteckou pomocou.

archívne video

Zbraňový priemysel Hamasu v centre Gazy – nad zemou aj pod zemou (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Uviedol to novinár, ktorý bol svedkom incidentu, no nevedel potvrdiť, akému štátu patrilo lietadlo, ktoré balíky zhadzovalo.

Incident sa stal v tábore Šátí západne od mesta Gaza a informácie potvrdil aj vedúci oddelenia urgentnej starostlivosti v zdravotníckom komplexe Šifá. Niektorí zo zranených, ktorých previezli do nemocnice, sú podľa lekárov vo vážnom stave.

Americkej spravodajskej televízii sa podarilo získať videozáznam, podľa ktorého sa neotvoril padák upevnený na paletu s humanitárnou pomocou. Vo videu je vidieť, ako sa náklad rúti veľkou rýchlosťou do obývanej oblasti. Ešte počas pádu sa z palety uvoľnili vrecia, ktoré potom roztrúsene dopadli na zem.Väčšina pomoci vypustenej z lietadla dopadla na zem tak, ako mala, avšak podľa CNN aj tieto palety padali pomerne rýchlo. V prípade troch paliet sa ich padáky dostali do vzájomnej kolízie a pomerne veľkou rýchlosťou dopadli do oblasti, kde bolo zhromaždené množstvo ľudí.

Viac o téme: LietadloúmrtieHumanitárna pomocGaza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu