Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Americké úrady zatkli vojaka pre podozrenie z predaja informácií Číne

(Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Americké úrady zatkli vo štvrtok analytika vojenskej spravodajskej služby pre podozrenie z predaja informácií o národnej bezpečnosti Číne. Vyplýva to z oznámenia ministerstva obrany USA a správ amerických médií. TASR správu prebrala od agentúry AFP.

Korbeina Schultza zadržali na vojenskej základni Fort Campbell ležiacej na hranici amerických štátov Kentucky a Tennesee. Obvinenie neuvádza krajinu, v prospech ktorej mal špionáž vykonávať, správy médií však uvádzali Čínu. Obvinenie ďalej uvádza, že Schultz údajne od júna 2022 poskytoval svojmu kontaktu v Hongkongu dokumenty, mapy a fotografie týkajúce sa národnej bezpečnosti, za poskytnuté informácie mu údajne vyplatili sumu 42.000 dolárov. Ministerstvo spravodlivosti tvrdí, že poskytnuté informácie sa týkali plánov USA pre prípad vojenského napadnutia Taiwanu, vojenských lietadiel, helikoptér, raketových systémov HIMARS a štúdií o americkej a čínskej armáde.

Úroveň Schultzovej previerky bola prísne tajné. Peking tvrdí, že nepozná podrobnosti Schultzovho prípadu ani prípadu zatknutia čínskeho softvérového inžiniera, ktorý údajne od spoločnosti Google ukradol technológiu umelej inteligencie. Hovorkyňa čínskeho rezortu diplomacie Mao Ning počas pravidelnej tlačovej konferencie vyhlásila, že Čína vždy pripisovala vysokú dôležitosť právu duševného vlastníctva a aktívne ho chránila, zároveň však kritizovala USA za nepodložené obmedzovanie čínskych spoločností a občanov. Zatknutie Schultza prišlo krátko po tom, ako úrady v Kalifornii zatkli dvoch príslušníkov námorných síl pre podozrenie zo špionáže v prospech Číny. Poddôstojník Wenheng Zhao a námorník Jinchao Wei boli zatknutí v auguste. Zhao sa v januári k priznal k spolčovaniu s dôstojníkom cudzej informačnej služby a braniu úplatku, za čo mu súd vymeral trest v trvaní 27 mesiacov.

Viac o téme: ŠpionážUSAVojakZatknutieAmerické úrady
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu