Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ďalšia nehoda boeingu! Štartujúci stroj stratil koleso: Na zemi spôsobilo úplnú spúšť

Odpadnuté koleso spôsobilo na zemi spúšť. Zobraziť galériu (2)
Odpadnuté koleso spôsobilo na zemi spúšť. (Zdroj: SITA/AP Photo/Haven Daley, Cali Planes via AP)

SAN FRANCISCO - Boeing 777 United Airlines prišiel vo štvrtok (miestneho času) o koleso pri štarte zo San Francisca (americký štát Kalifornia). Lietadlo s približne 250 ľuďmi na palube malo letieť do Japonska. Let bol prerušený a lietadlo bolo presmerované do Los Angeles, kde krátko nato bez problémov pristálo.

Úlomky pneumatiky narazili do áut zaparkovaných na zamestnaneckom parkovisku vedľa letiska v San Franciscu. Zničených bolo niekoľko áut. United povedali, že sa skontaktujú s majiteľmi a záležitosť preveria. Našťastie sa nikto nezranil.

archívne video

Lietadlo Ryanair počas pristávania, rolovania a odletu (Zdroj: Ryanair)

United zdôraznil, že osobné lietadlá sú navrhnuté tak, aby pristávali s chýbajúcimi alebo poškodenými pneumatikami. Boeing 777 má pod krídlami šesť kolies na každej strane.

Boeing je v súčasnosti čoraz viac v centre pozornosti po tom, čo prakticky nové lietadlo 737-9 Max stratilo časť trupu pri stúpaní po štarte začiatkom januára. Podľa prvých vyšetrovaní americká agentúra pre vyšetrovanie nehôd NTSB predpokladá, že na úlomku chýbali štyri upevňovacie skrutky.

Ďalšia nehoda boeingu! Štartujúci
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Haven Daley)

Problémy s pneumatikami, ktoré sú neustále vystavené extrémnemu zaťaženiu, sa však z času na čas vyskytujú na lietadlách rôznych výrobcov a leteckých spoločností. V januári prišiel Boeing 757 o koleso krátko pred štartom z Atlanty a vo februári musel Airbus A319 pristáť v Brazílii s chýbajúcou pneumatikou.

Viac o téme: Odpadnuté kolesoBoeing 777
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu