Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Bývalý brazílsky prezident Bolsonaro chcel zvrátiť výsledky volieb, tvrdia vojenskí činitelia

Brazílsky prezident Jair Bolsonaro
Brazílsky prezident Jair Bolsonaro (Zdroj: TASR/AP Photo/Eraldo Peres)

SAO PAULO - Najvyšší brazílski vojenskí predstavitelia oznámili polícii, že bývalý prezident Jair Bolsonaro im v roku 2022 predložil plán na zvrátenie výsledkov volieb, ktoré prehral, ale oni odmietli a varovali ho, že ho zatknú, ak sa o to pokúsi, vyplýva zo súdnych dokumentov zverejnených v piatok. Informuje o tom tlačová agentúra AP.

Svedectvá bývalých veliteľov Bolsonarovej armády a vzdušných síl pred políciou, ktoré zverejnil najvyšší súd, sú prvou priamou zmienkou o tomto pravicovom lídrovi ako o osobe, ktorá plánovala zmeniť výsledky volieb z roku 2022, v ktorých zvíťazil jeho politický stredoľavicový súper Luiz Inácio Lula da Silva.

archívne video

Amazonská dystopia: Bolsonaro posunul ničenie pralesa na vyššiu úroveň (Zdroj: World Press Photo)

Vyhlásenie Bolsonarových veliteľov prispieva k jeho právnym problémom, keďže prokuratúra sa snaží nájsť prepojenie medzi týmto krajne pravicovým lídrom a nepokojmi z 8. januára 2023, ktoré týždeň po Lulovej inaugurácii viedli k zdemolovaniu vládnych budov v hlavnom meste Brazília.

V správe federálnej polície sa uvádza, že bývalý armádny generál Marco Antonio Freire Gomes vypovedal, že po druhom kole prezidentských volieb v roku 2022 sa spolu s ďalšími najvyššími vojenskými predstaviteľmi na poslednú chvíľu zúčastnil na niekoľkých neplánovaných stretnutiach v prezidentskom paláci, "na ktorých vtedajší prezident Jair Bolsonaro ponúkol možnosti použitia právnych nástrojov v súvislosti s volebným procesom".

Viac o téme: VoľbyArmádaBrazíliaJair BolsonaroZvrátenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu