Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Autá bez vodičov môžu byť už čoskoro realitou! Známy vizionár Elon Musk prišiel so zásadným vyhlásením

(Zdroj: SITA/AP/Ludovic Marin, Ryan Greger/Edmunds)

AUSTIN - Americký výrobca automobilov Tesla predstaví 8. augusta svoje dlho avizované robotaxi, auto bez vodiča. Na sociálnej sieti X to napísal Elon Musk, ktorý obidve firmy vlastní. Podnikateľ a miliardár sa už dlho zaujíma o samojazdiace vozidlá a tvrdí, že budú jedným z najdôležitejších produktov spoločnosti Tesla. Napriek sľubom však prešli roky bez toho, aby spoločnosť takéto auto zatiaľ predstavila.

Muskov príspevok bol jednoduchý a neobsahoval žiadne podrobnosti. "Tesla Robotaxi bude predstavená 8. 8.," napísal generálny riaditeľ spoločnosti Tesla. Akcie spoločnosti v reakcii po skončení obchodovania v Spojených štátoch dočasne posilnili o šesť percent.

Technológia autopilota zabudovaná do elektromobilov Tesla je zatiaľ len asistenčným systémom pre vodiča. Vyžaduje si kontrolu a zásahy človeka za volantom. Musk ale už v minulosti oznámil, že Tesla vyrobí auto bez ľudského ovládania.

V minulosti tiež uviedol, že autá Tesla vybavené funkciou úplnej samojazditeľnosti sa budú postupne zlepšovať v riadení prostredníctvom aktualizácií softvéru. V určitom okamihu budú schopné fungovať ako plne autonómne taxíky a mohli by svojim majiteľom zarábať peniaze ponúkaním taxislužieb, opakovane prisľúbil šéf Tesly.

Pred piatimi rokmi, v apríli 2019, Tesla uviedla, že očakáva spustenie robotického taxíka do roku 2020. Predpovedala, že autonómne autá vydržia 11 rokov a prejdú milión kilometrov, pričom ročne zarobia spoločnosti a prevádzkovateľom áut 30-tisíc dolárov

Viac o téme: TeslaAutonomne autoElon MuskRobotaxi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu