Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Severokórejskí hackeri prenikli do tovární na výrobu čipov v Južnej Kórei

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SOUL - Severokórejské hackerské skupiny prenikli do najmenej dvoch juhokórejských tovární na výrobu čipov, informovala dnes juhokórejská rozviedka, ktorú citovala agentúra Reuters. Hackerské útoky podľa nej súvisia so snahou KĽDR obísť sankcie a vyrábať si vlastné polovodiče pre zbrojné programy.

Táto správa sa objavila v čase, keď juhokórejský prezident Jun Sok-jol varoval, že by Severná Kórea mohla zinscenovať provokácie, ako sú kybernetické útoky alebo šírenie falošných správ, aby zasiahla do aprílových parlamentných volieb v Južnej Kórei.

archívne video

Hackeri ohlásili zničenie facebooku

Juhokórejská Národná spravodajská služba (NIS) uviedla, že sa juhokórejské firmy stali od konca minulého roka kľúčovým cieľom severokórejských hackerov a vyzvala na sprísnenie bezpečnostných opatrení.

Severná Kórea prenikla do serverov dvoch spoločností vlani v decembri a tento rok vo februári a ukradla okrem iného nákresy výrobkov, uviedla NIS. "Domnievame sa, že Severná Kórea sa možno pripravuje na výrobu vlastných polovodičov pre ťažkosti s ich obstarávaním v dôsledku sankcií," uviedla NIS vo vyhlásení. Ďalším dôvodom podľa nej môže byť tiež vyšší dopyt po družiciach, raketách a ďalších zbrojných programoch.

Pchjongjang podľa Reuters vždy popieral, že by sa podieľal na kybernetickej kriminalite, hoci bola Severná Kórea v minulosti obviňovaná z kybernetických útokov, ktoré vyniesli milióny dolárov.

Viac o téme: TováreňHackeriSankcieČipySeverná KóreaJužná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu