Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

V Haitskom hlavnom meste a okolí vyhlásili výnimočný stav: Po úteku tisícky väzňov prišlo o život najmenej 10 ľudí

Väzni sa zhromažďujú v Národnej väznici v centre Port-au-Prince na Haiti v nedeľu 3. marca 2024.
Väzni sa zhromažďujú v Národnej väznici v centre Port-au-Prince na Haiti v nedeľu 3. marca 2024. (Zdroj: SITA/AP Photo/Odelyn Joseph)

PORT-AU-PRINCE - Haitská vláda v nedeľu večer pre stále sa zhoršujúcu bezpečnostnú situáciu vyhlásila výnimočný stav v hlavnom meste Port-au-prince a jeho okolí. Platiť bude podľa agentúr DPA a AP najmenej tri dni. Zatiaľ posledný veľký bezpečnostný incident sa v latinskoamerickej krajine odohral cez víkend, keď pri úteku niekoľko tisíc väzňov z najväčšej väznice v Port-au-prince zomrelo podľa agentúry AFP najmenej desať ľudí.

Výnimočný stav platí v departemente Ouest, ktorý sa rozkladá okolo hlavného mesta. Ľudia majú zákaz vychádzania od 18:00 do 5:00. Výnimka platí pre strážcov zákona, hasičov, zdravotníkov a tiež "riadne identifikovaných" novinárov.

archívne video

Projekt elektronického monitoringu väzňov je príkladom plytvania a vážneho zlyhania vnútornej kontroly (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Do najväčšej väznice v haitskej metropole cez víkend vnikli ozbrojené gangy a oslobodili väčšinu z približne 4-tisíc mužov, ktorí tu boli uväznení. Podľa miestnych vo väznici v nedeľu ráno zostávalo už len asi 100 väzňov. Spravodajca AFP uviedol, že v okolí väznice videl zhruba desať tiel. O "mnohých" úmrtiach informovala tiež jedna z tunajších organizácií na ochranu ľudských práv.

Posledná vlna násilia na nestabilitou a kriminalitou sužovanom Haiti vypukla vo štvrtok, keď premiér Ariel Henry odcestoval do Nairobi, aby tu rokoval o vyslaní nadnárodných bezpečnostných síl pod vedením Kene do svojej krajiny. Gangy, ktoré sa usilujú o zvrhnutie premiéra, teraz ovládajú zhruba 80 percent Port-au-prince.

Násilie sa zvyšuje od usmrtenia prezidenta Jovenela Moïseho v roku 2021. Podľa januárovej správy Organizácie Spojených národov sa vlani obeťou násilia zo strany haitských gangov stalo vyše 8 400 osôb, čo je viac ako dvojnásobok počtu z roku 2022. Toto číslo zahŕňa mŕtvych, zranených a unesených osôb.

Viac o téme: TragédiaútekVäzniVýnimočný stavHaitiPort-au-prince
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu