Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Opakujú ukrajinský scenár! V Moldavsku tiká nová rozbuška: Rusko vraj má zabrániť genocíde, tvrdia separatisti

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TIRASPOL – Vojna na Ukrajine ohrozuje aj okolité štáty. NATO sa rozšírilo o Fínsko a čochvíľa ho bude nasledovať aj Švédsko. Stalo sa presne to, čo Putin nechcel. Na druhej strane, však teraz prichádzajú pre Moskvu pozitívne správy. Na Ukrajine sa im Rusom darí postupovať a separatisti na hraniciach s Moldavskom požiadali Kremeľ o ochranu.

archívne video

Orbánov trapas v priamom prenose, moldavská prezidentka odmietla jeho pozdrav (Zdroj: Facebook/Violetta Sachon)

V polovici tohto týždňa (streda 28. február) požiadalo Podnestersko, aby mu Rusi poskytli ochranu. Podnesterská moldavská republika je medzinárodne neuznaný štát, ktorý je pod správou ruských separatistov. Rozprestiera sa na východnej hranici Moldavska pri rieke Dnester, pričom susedí aj s Ukrajinou. Pretrvávajúca vojna u nášho východného suseda bola dôvodom na obavy a volania o pomoc. 

Separatisti

Podnestersko vzniklo odtrhnutím sa od Moldavska a po krátkej vojne v roku 1992 si vytvorilo vlastnú vládu. Formálne je tento separatistický štát pod správou Ruskej federácie. Nepokoje tu prebiehajú od rozpadu Sovietskeho zväzu. Výzva pre Moskvu bola podaná na mimoriadnom zasadnutí Kongresu poslancov Podnesterska. Naposledy zasadalo ešte v roku 2006, keď žiadalo anektovanie územia od Ruska. Moskva vtedy na výzvy nereagovala aj napriek tomu, že v referende hlasovalo za nezávilsoť od Moldavska a pričlenenie k Rusku 97 percent obyvateľov.  

Kongres v Podnestersku žiadal ruskú Štátnu dumu, aby prijala opatrenia "na ochranu Podnesterska pred narastajúcim tlakom zo strany Moldavska". Informuje o tom The New York Times (NYT). Separatisti sa opierali o tvrdenie, že v tomto regióne žije viac ako 220-tisíc Rusov. "Proti Podnestersku sa uplatňuje politika genocídy," vyhlasoval prezident Vadim Krasnoselskij. Výzvy na pomoc dostala aj Európska únia (EÚ), Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) či dokonca Červený kríž.

Reakcie Ruskej federácie 

Rusko sa cez výbor pre medzinárodné záležitosti snažilo celú situáciu upokojiť. "Podnestersko  žiada o ekonomickú, nie vojenskú pomoc," povedal pre Interfax zástupca výboru Aleksey Chepa. Hovorkyňa ruského rezortu diplomacie obvinila Západ a Moldavsko zo šírenia napätia o možnej anexii. "NATO sa snaží o sformovanie ďalšej Ukrajiny, čo je v rozpore s postojom väčšiny obyvateľov Moldavska," prehlásila. 

Opakujú ukrajinský scenár! V
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Podľa informácii NYT sa od roku 1992 nachádza v Podnestersku zhruba 1 500 ruských vojakov. Zásoby pre armádu však boli obmedzené po spustení Putinovej "špeciálnej vojenskej operácie" na Ukrajine (24. február 2022), keďže napadol aj prístav Odesa. Nepokoje v Podnestersku sú od konca minulého storočia takpovediac zmrazené. Ruské sily z oblasti ustúpili po rozpade ZSSR (december 1991). Ako štát ho uznáva iba Abcházsko a Južné Osetsko. 

Plán Moskvy 

Podnesterská vláda sa v posledných týždňoch čoraz viac obáva o svoju budúcnosť a obviňuje Moldavsko z kolapsu svojej ekonomiky a porušovania ľudských práv. Mnohí analytici sa domnievajú, že ide o plán Moskvy, ktorá sa takýmto spôsobom snaží o destabilizáciu západne naladenej vlády v Moldavsku. 

Viac o téme: SeparatistiRuskoMoldavskoPodnesterskoVojna na UkrajineVadim KrasnoselskijNeuznaný štát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu