Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Americkej diplomacii sa nepáčia voľby v Bielorusku: Označila ich za falošné

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Matthew Miller označil nedeľňajšie parlamentné voľby v Bielorusku za "falošné". Súčasne deklaroval, že Spojené štáty podporujú demokratické snahy bieloruského ľudu.

"Nie je možné uskutočniť slobodné a spravodlivé voľby v atmosfére strachu a s viac ako 1 400 politickými väzňami," napísal Miller v statuse zverejnenom v nedeľu na sociálnej sieti X. Voľby sa v Bielorusku konali v nedeľu. Kandidovať v nich mohli len štyri strany, z ktorých všetky podporujú režim Západom neuznaného prezidenta Alexandra Lukašenka: Biela Rus, Komunistická strana Bieloruska (KPB), Republikánska strana práce a spravodlivosti (RPTS) a Liberálnodemokratická strana Bieloruska (LDPB).

archívne video

To, čo sa deje v Bielorusku, nemá podľa Leščeňu žiadne geopolitické základy (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Na hlasovacích lístkoch neboli žiadni opoziční kandidáti a približne desiatke politických strán, ktoré sa chceli uchádzať o priazeň voličov, vlani volebná komisia zamietla registráciu. Líderka exilovej opozície Sviatlana Cichanovská vyzvala bieloruských voličov, aby voľby bojkotovali a označila ich za "nezmyselnú frašku".

Nezávislých pozorovateľov na voľby do Bieloruska tamojšie úrady nepozvali. Lukašenko v nedeľu po odovzdaní hlasu vo voľbách oznámil svoj zámer uchádzať sa o svoje siedme funkčné obdobie v prezidentských voľbách, ktoré by sa v Bielorusku mali konať v roku 2025. Lukašenko je pri moci od roku 1994. V roku 2020 si ju upevnil zmanipulovanými voľbami a násilným zásahom proti opozícii, ktorá proti tomu protestovala v uliciach.

V krajine je vyše 1 400 politických väzňov

V Bielorusku sú už roky potlačené slobodné médiá i občianska spoločnosť. Bieloruská organizácia pre ľudské práva Viasna uviedla, že v krajine je zadržiavaných približne 1430 politických väzňov, z ktorých mnohí sú vo väzbe vystavení bitiu a mučeniu.

Podľa bieloruského politológa Arcioma Šrajbmana z inštitútu Carnegie Russia Eurasia Center parlamentné voľby sú pre bieloruské vedenie príležitosťou vykonať "systémový test po masívnych protestoch a vážnom šoku z posledných prezidentských volieb a zistiť, či to funguje". Bieloruský parlament bude podľa neho "sterilný", keďže opozícia a všetky alternatívne hlasy boli eliminované.

Viac o téme: FalošnéParlamentné voľbyUSABieloruskoAmerická diplomacia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu