Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Desaťtisíce ľudí sa zišli v Hamburgu na protest proti krajnej pravici

Tisíce ľudí sa zišli v Hamburgu na protest proti nemeckej krajnej pravici Zobraziť galériu (2)
Tisíce ľudí sa zišli v Hamburgu na protest proti nemeckej krajnej pravici (Zdroj: X/saharanews801)

HAMBURG - Desaťtisíce ľudí sa v nedeľu zhromaždili v Hamburgu na severe Nemecka na protestnom pochode proti krajne pravicovému extrémizmu. Podobné zhromaždenia sa počas víkendu konali vo viacerých nemeckých mestách. Informuje o tom agentúra DPA.

Zhromaždenie v Hamburgu zvolalo hnutie Piatky za budúcnosť (Fridays for Future) a ďalšie organizácie a spolky. Účastníci sa zhromažďovali od poludnia v okolí železničnej stanice Hamburg-Dammtor. Hovorkyňa hnutia Piatky za budúcnosť pre televízny kanál NDR uviedla, že sa ich tam zišlo viac než 50.000. Polícia oznámila, že svoje vlastné odhady účasti zverejní po skončení akcie.

archívne video

Celoslovenský protest farmárov v Žiline (Zdroj: TASR/Daniel Stehlík)

Účastníci držali plagáty s nápismi "Solidarita je naším mottom", "Nemecko zostáva farebným" alebo "Som proti pravicovému extrémizmu". Protesty boli namierené aj proti krajne pravicovej strane Alternatíva pre Nemecko (AfD). Nedeľňajšie zhromaždenie bolo už treťou rozsiahlou demonštráciou v Hamburgu od začiatku tohto roka, pripomína DPA. V Drážďanoch v spolkovej krajine Sasko sa v nedeľu podľa organizátorov zhromaždilo približne 20.000 ľudí. Takmer 4500 sa zišlo v meste Trier v Porýnii-Falcku na juhozápade Nemecka.

Takéto protesty sa v nemeckých mestách konajú pravidelne. Ich spúšťačom bolo zverejnenie informácií o novembrovom stretnutí radikálnych pravičiarov s politikmi z Alternatívy pre Nemecko (AfD), Kresťanskodemokratickej únie (CDU) a Únie hodnôt v Postupime. Účastníci na ňom rokovali o deportácií miliónov ľudí, ktorí emigrovali do Nemecka, dodáva DPA.

Viac o téme: DemonštráciaExtrémizmusNemeckoHamburgDrážďany
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu