Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Smutné varovanie vedcov: Na tomto syre si už v budúcnosti možno nepochutnáme

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PARÍŽ - Francúzski vedci varovali pred možným koncom Camembertu s jeho bielou jemnou kôrkou. Podľa časopisu „Le Journal“ z francúzskeho výskumného centra CNRS sa na mäkký syr v súčasnosti používa jediný kmeň huby druhu Penicillium camemberti. Kmeň nie je reprodukovaný pohlavne, takže nie je k dispozícii žiadny nový genetický materiál. Postupom času stratil schopnosť produkovať spóry potrebné na reprodukciu. Výhradné používanie kmeňa bielej huby teraz vedie k problému, ktorý by mohol skoncovať s bielym camembertom.

V článku sa uvádza, že pre výrobcov je teraz veľmi ťažké nakúpiť kmeň plesní v dostatočnom množstve. Biologička Tatiana Giraudová z Université Paris-Saclay však žiadne krátkodobé nebezpečenstvo nevidí. „V nasledujúcich piatich až desiatich rokoch nebude priemysel Camembertu ohrozený,“ povedala pre denník Le Parisien. "Chceme však upozorniť na nebezpečenstvo prílišnej unifikácie druhov," citoval ju Libération.

archívne video

Štát sa konečne postará o to, aby ceny potravín nestúpali, hovorí Richard Takáč (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

V skutočnosti až do polovice 20. storočia bola kôrka camembertu niekedy jemne oranžová, sivastá alebo zelená, ako uvádza časopis CNRS. Firmy sa vtedy spoliehali výlučne na použitie kmeňa bielych húb, ktorý sa už od roku 1902 používal na Camembert. Problém nízkej diverzity mikroorganizmov existuje podľa CNRS aj pri iných druhoch syra, ako je Roquefort. Camembert je však obzvlášť ohrozený.

Camembert by mohol mať v budúcnosti inú farbu

Bolo by teda úplne možné fermentovať hermelín s inými kmeňmi húb – spotrebitelia by sa však museli pripraviť na zmenenú farbu, zmenenú štruktúru kôrky alebo trochu inú chuť.

Rovnako ako iné druhy syra, aj camembert sa spočiatku vyrába zo surového mlieka. Pri spracovaní je jeho povrch naočkovaný plesňou. Uvoľňuje látky, ktoré dodávajú syru osobitú arómu.

Viac o téme: PlesneSyrCamembertHermelín
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu