Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Máme sa začať báť vojny? Poľský minister obrany vyriekol desivé slová: Stav priameho ohrozenia!

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz
Wladyslaw Kosiniak-Kamysz (Zdroj: SITA/AP Photo/Czarek Sokolowski)

VARŠAVA - Poľsko by ako štát malo prejsť do stavu "priameho ohrozenia" a zvýšiť výdavky na obranu, uviedol v stredu poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz. Zároveň upozornil, že ruská ekonomika prešla na vojnový model a Poľsko a Európa by preto mali byť pripravené. Informuje o tom správa z agentúry PAP.

"Myslím si, že je veľmi dôležité prebudiť priemysel a prepnúť do režimu priameho ohrozenia, nie pokoja a mieru. Vyzbrojovanie v celej Európe musí prejsť na výrobu munície, na výrobu komponentov, ktoré môžu byť v súčasnosti použiteľné a sú určite veľmi potrebné na Ukrajine," uviedol Kosiniak-Kamysz v rozhovore pre spravodajský portál Wirtualna Polska.

archívne video

Vzdušný priestor Slovenska budú okrem Česka a Poľska chrániť aj Maďari (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

"Rusko prepína svoju ekonomiku do vojnového modelu," varoval minister. Poľská vláda by sa mala podľa neho zaoberať možnosťou presunu financií z národného plánu obnovy financovaného Európskou úniou do bezpečnostnej politiky, investícií a zbrojárskych spoločností. "Krajiny majú rozdielne ciele, no najdôležitejším je finančne podporovať zbrojenie," uviedol Kosiniak-Kamysz.

Viac o téme: Minister obranyObranaPoľskoRuská ekonomikaWladyslaw Kosiniak-KamyszPriame ohrozenieVojnový model
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu