Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Na východe to opäť vrie! Lukašenko varuje Poliakov: Vieme o útoku, ktorý chystáte spoločne s NATO

Prezident Bieloruska Alexander Lukašenko Zobraziť galériu (2)
Prezident Bieloruska Alexander Lukašenko (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File)

MINSK – Prezident Bieloruska Alexander Lukašenko vyhlásil, že jeho spolupracovníci odhalili prípravy na plánovaný útok Poľska v spolupráci s NATO. Cieľom má byť údajne bieloruský režim a útok nemá prebiehať vojenskou silou, ale pokusmi o provokáciu obyvateľstva a destabilizáciu bieloruskej vlády.

archívne video

Putin a Lukašenko pozorujú priebeh obranného cvičenia z Kremľa (Zdroj: Profimedia.sk)

Dňa 20. februára počas stretnutia s vedúcimi pracovníkmi štátnych orgánov národného bezpečnostného systému v Minsku prezident Bieloruska Alexander Lukašenko povedal, že v blízkej budúcnosti budú musieť štátne úrady čeliť pokusom o destabilizáciu vládnych zložiek, píše PolsatNews. "Poľská a americká rozviedka pripravujú rozsiahlu provokáciu proti poľskému civilnému obyvateľstvu, z ktorej budú obviňovať Rusko a Bielorusko," povedal s tým, že ide o plán jednej z vedúcich krajín NATO. 

Údajné odhalenie 

Lukašenko uviedol, že na Západe údajne existuje niekoľko scenárov, ktoré predpokladajú zvrhnutie súčasných bieloruských úradov. "Sme oboznámení so všetkými scenármi rôznych typov provokácií a extrémistických aktivít, ktoré majú zrealizovať bojovníci z Ukrajiny, Poľska a Litvy. Informácie získava rozviedka a v rámci možností ich okamžite zverejníme," objasnila hlava Bieloruska.

Na východe to opäť
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Ďalej pokračoval, že Poľsko sa už dlhšiu dobu pripravuje na pokus o politický prevrat v Bielorusku, a to tak, že Varšava sa snaží naverbovať vysokých bieloruských predstaviteľov, ktorí môžu nahradiť "našich tichých ľudí". Poliaci podľa neho vedia, že nie sú schopní presadziť zmeny cez nejaké "prifarbené revolúcie" alebo "nútené pochody" do Bieloruska. 

"Ozbrojená invázia z ich strany nie je možná. Sledujeme ich prístup k lídrom v Bielorusku vo vojenskej aj civilnej sfére. V bratskom duchu vás varujem. Buďte opatrní! Aj druhá svetová vojna začala provokáciami," odkazuje Lukašenko Poliakom.

Len vykrikujú 

Západ chce údajne zatiahnuť Bielorusko do vojny, no to má podľa prezidenta Lukašenka v rukách tajné informácie o tom, čo si myslí náčelník generálneho štábu jedného z popredných členských štátov NATO. "Poliaci len vykrikujú, že vojna na Ukrajine dáva šance pre zmenu režimu v Bielorusku. Hovoria to aj našim utečencom," povedal Lukašenko s odkazom na tisíce Bielorusov, ktorí po spustení ruskej invázie na Ukrajinu opustili Bielorusko. 

Poliaci sa majú pokúšať o územné zisky. V dôsledku vojny na Ukrajine dôjde k územným zmenám a si má nárokovať časť moderného Bieloruska, pričom časť územia by mala ako kompenzácia pripadnúť Rusku. "Toto je ich stratégia. Spôsobiť Rusku a Bielorusku prehru na medzinárodnom poli a potom sa postarať o dobyté územia," vysvetlil na záver. Lukašenko neposkytol verejnosti žiadne dôkazy pre tieto svoje teórie. 
 

Viac o téme: VarovanieRozviedkaNATOPoľskoBieloruskoMinskAlexander LukašenkoDestabilizácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu