Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

V nemocnici, ktorú prehľadávajú izraelské sily, zomreli štyria pacienti

Izraelskí vojaci v Gaze
Izraelskí vojaci v Gaze (Zdroj: SITA/AP Photo/Tsafrir Abayov)

GAZA - Hamasom riadené ministerstvo zdravotníctva v piatok vyhlásilo, že v dôsledku nedostatku kyslíka spôsobeného prerušením dodávok elektriny zahynuli štyria pacienti Násirovej nemocnice na juhu Pásma Gazy, do ktorej vo štvrtok vtrhli izraelské sily.

Hamas podľa Izraela využíval túto nemocnicu v meste Chán Júnis pre svoje teroristické operácie. Izraelská armáda prisľúbila, že urobí všetko pre to, aby Násirova nemocnica mohla aj naďalej fungovať, informuje správa agentúry AFP. 

archívne video

Izraelské jednotky vykonávali cielenú operačnú činnosť na jednom z hlavných výcvikových stredísk. (Zdroj: X/IDF)

"Generátory tohto zdravotníckeho komplexu sa zastavili a dodávky elektriny boli prerušené," uviedlo ministerstvo v Gaze. Už predtým vyjadrilo obavy o ďalších šiestich pacientov hospitalizovaných na jednotke intenzívnej starostlivosti a troch detí na novorodeneckom oddelení Násirovej nemocnice - jednom z mála zdravotníckych zariadení, ktoré v Pásme Gazy ešte fungujú.

"Považujeme izraelskú okupáciu za zodpovednú za životy pacientov a personálu vzhľadom na to, že komplex je teraz pod jej úplnou kontrolou," cituje AFP vyhlásenie ministerstva. Izraelská armáda oznámila, že jej jednotky vo štvrtok vstúpili do Násirovej nemocnice. Operácia bola spustená na základe "dôveryhodných informácií", že militantné hnutie Hamas tam zadržiavalo izraelských rukojemníkov a že v súčasnosti tam môžu byť ešte ukryté telá niektorých z nich.

Hamas ich systematicky využíva ako centrá terorizmu

Hovorca izraelských ozbrojených síl Daniel Hagari pripomenul, že už pri predchádzajúcich zásahoch v nemocniciach Šifá, Amal, v Rantísího nemocnici a v mnohých ďalších zdravotníckych zariadeniach v Gaze "sa preukázalo, že Hamas ich systematicky využíva ako centrá terorizmu". Podľa analýz izraelskej rozviedky Hamas takto využíval viac ako 85 percent zdravotníckych zariadení v Gaze. 

V Násirovej nemocnici zadržali izraelskí vojaci niekoľko podozrivých osôb. Okrem nich hľadajú aj ďalšie osoby podozrivé z účasti na útoku na Izrael zo 7. októbra 2023. Hagari dodal, že operáciu v nemocnici vedú jednotky izraelskej armády, ktoré prešli na to uspôsobeným špecifickým výcvikom. Spresnil, že "kľúčovým cieľom, ako ho definuje naša vojenská misia, je zabezpečiť, aby si Násirova nemocnica mohla naďalej plniť svoje dôležité úlohy pri liečbe pacientov v Gaze". Podľa neho sa to v posledných dňoch odkomunikovalo aj s tamojším nemocničným personálom.

Zaistili zbrane aj podozrivých z októbrového útoku

Izraelská armáda v piatok oznámila, že počas razie v Násirovej nemocnici v južnej časti Pásma Gazy zadržala viac ako 20 osôb, ktoré sú podozrivé z účasti na októbrovom bezprecedentnom útoku militantného hnutia Hamas na Izrael, informuje agentúra AFP.

Izraelské "jednotky našli v nemocnici zbrane a zadržali desiatky podozrivých z terorizmu vrátane viac ako 20 teroristov, ktorí sa zúčastnili na masakre zo 7. októbra 2023," uviedla armáda vo vyhlásení. Hamasom riadené ministerstvo zdravotníctva v Gaze predtým informovalo o štyroch pacientoch Násirovej nemocnice, ktorí zahynuli v dôsledku zastavenia dodávok kyslíka spôsobeného výpadkom elektriny.

V posledných dňoch prebiehajú v okolí nemocnice - jedného z posledných fungujúcich zdravotníckych zariadení v palestínskej enkláve - intenzívne boje. Izraelská armáda vo štvrtok oznámila, že jej jednotky vstúpili do Násirovej nemocnice. Operácia bola spustená na základe "dôveryhodných informácií", že Hamas tam zadržiaval izraelských rukojemníkov a že v súčasnosti tam môžu byť ešte ukryté telá niektorých z nich.

Armáda neskôr spresnila, že dosiaľ nenašla žiadne dôkazy, ktoré by potvrdzovali tieto informácie, na mieste sa však objavili  "zbrane, granáty a mínometnú muníciu". "Hamas donedávna využíva nemocnicu na odpaľovanie mínometných striel, a to aj počas útoku z minulého mesiaca, ako to odhalili radarové zábery," uviedla izraelská armáda. AFP s odvolaním sa na nemenovaného svedka, ktorí v záujme svojej bezpečnosti odmietol zverejniť svoje meno, informovala, že izraelská armáda strieľala "na každého, kto sa vo vnútri nemocnice pohol". 

Ministerstvo v Gaze tiež vyjadrilo obavy nad ďalšími šiestimi pacientmi na jednotke intenzívnej starostlivosti a tromi deťmi. Zodpovednosť za životy pacientov a personálu podľa ministerstva nesie izraelská armáda vzhľadom na to, že zdravotnícky komplex je pod jej plnou kontrolou.

Humanitárna organizácia Lekári bez hraníc opísala situáciu v Násirovej nemocnici ako chaotickú, pričom jeden jej zamestnanec je nezvestný a druhého zadržali izraelské sily. Izraelská armáda prisľúbila, že urobí všetko pre to, aby Násirova nemocnica mohla aj naďalej fungovať a liečiť pacientov. Raziu vykonávajú jej jednotky osobitne cvičené na tento účel.  

Pri izraelských náletoch zahynuli piati militanti

Pri izraelských náletoch v noci na piatok zahynuli dvaja militanti z proiránskeho libanonského hnutia Hizballáh a traja ozbrojenci zo spriazneného hnutia Amal. Informuje správa agentúry AFP.

Libanonská štátna tlačová agentúra NNA informovala, že izraelské bojové lietadlá zasiahli päť obcí na juhu Libanonu. Hnutie Amal následne uviedlo, že útok na dom v obci Kantara pripravil o život troch jej členov. Hizballáh zároveň hlásil zabitie dvoch svojich militantov.

Od vypuknutia vojny medzi palestínskym militantným hnutím Hamas a Izraelom, ktorá sa začala 7. októbra 2023, dochádza k prakticky každodennému ostreľovaniu aj izraelsko-libanonskej hranici. Izraelská armáda tam podniká odvetné údery proti militantom Hizballáhu, ktorí opakovane ostreľujú pohraničie na severe Izraela.

Pri stredajších izraelských náletoch na juhu Libanonu zahynulo desať civilistov a päť militantov Hizaballáhu vrátane jej veliteľa. Ide o najviac civilných obetí pri jednom zásahu Izraela v Libanone od októbra, keď sa tieto cezhraničné prestrelky medzi Izraelom a Hizballáhom začali.

Izraelská armáda označila tento útok za odvetu za stredajšie raketové útoky na sever Izraela, pri ktorých zahynul izraelský vojak. Hizballáh zároveň vo štvrtok hlásil odvetné raketové útoky na Izrael. Na libanonskej strane zahynulo od októbra už najmenej 268 ľudí, väčšinou bojovníkov Hizballáhu, ale podľa údajov agentúry AFP aj 40 civilistov. Na izraelskej strane bolo podľa izraelskej armády zabitých desať vojakov a šesť civilistov.

Napätie na libanonsko-izraelských hraniciach vyvoláva obavy, že by mohla vypuknúť ďalšia vojna medzi Izraelom a Hizballáhom. Vojnový konflikt medzi Izraelom a Hizballáhom z leta 2006 si vyžiadal stovky mŕtvych a tisíce zranených. 

Viac o téme: NemocnicaVojnaMinisterstvoIzraelGazaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu