Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Venezuelská vláda zadržala aktivistku pre údajné sprisahanie voči Madurovi

Venezuelský prezident Nicolás Maduro
Venezuelský prezident Nicolás Maduro (Zdroj: SITA/AP Photo/Jesus Vargas)

CARACAS - Vláda venezuelského prezidenta Nicolása Madura v nedeľu oznámila, že zadržala ľudskoprávnu aktivistku Rociu San Miguelovú na základe obvinení z údajného sprisahania voči hlave štátu. Informuje o tom správa z agentúry AP.

Minister spravodlivosti Tarek William Saab na sociálnej sieti X neposkytol žiadne podrobnosti týkajúce sa prípadu San Miguelovej. Podľa AP táto 57-ročná právnička a ľudskoprávna aktivistka dlhodobo sleduje dianie vo venezuelskej armáde, v ktorej sú časté korupčné praktiky.

archívne video

Hamran vysvetľuje, ako prebiehalo vyšetrovanie a zadržanie podozrivých v akcii Ezechiel 7 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Saab tvrdil, že San Miguelová bola napojená na sprisahancov, ktorí mali v úmysle zabiť Madura alebo iných predstaviteľov a zaútočiť na príslušníkov ozbrojených síl. Zadržali ju ešte v piatok na letisku v hlavnom meste Caracas a ostatní aktivisti nemajú informácie o tom, kam ju odviedli.

"Nevieme, kde sa teraz nachádza," uviedol Gonzalo Himob, šéf občianskeho združenia Foro Penal, ktoré odhaduje, že Madurov režim zadržiava až 261 politických väzňov. Vlani v decembri minister spravodlivosti Saab nariadil zatknúť desiatky opozičných politikov vrátane bývalého predsedu venezuelského Národného zhromaždenia Juana Guaidóa a troch spolupracovníkov prezidentskej kandidátky Maríe Coriny Machadovej. Najvyšší súd v januári potvrdil, že sa Machadová nemôže uchádzať o úrad prezidenta v tohtoročných voľbách.

Minulý rok jej totiž úrady na 15 rokov zakázali vykonávať verejnú funkciu, a to z dôvodu údajných administratívnych nezrovnalostí z čias jej pôsobenia v parlamente. V reakcii na toto rozhodnutie Spojené štáty začali opäť zavádzať niektoré sankcie voči Venezuele, ktoré zmiernili po tom, ako Madurova vláda vlani na jeseň prisľúbila usporiadanie slobodných a spravodlivých prezidentských volieb v roku 2024.

Viac o téme: ZadržanieAktivistkaPolícia VenezuelaVenezuelský prezident Nicolás Maduro
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu