Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Štvrtina staníc v Česku prepisovala teplotné rekordy: Pri Prahe bolo 14 stupňov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Gettyimages.com)

PRAHA - V Česku bolo v piatok nadpriemerne teplé počasie, asi štvrtina meteorologických staníc zaznamenala teplotné rekordy. Najteplejšie bolo v Dobřichoviciach pri Prahe, kde teplota dosiahla 14,1 stupňa Celzia. V piatok to na sociálnej sieti Facebook uviedol Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), informuje spravodajkyňa v Prahe.

Nové rekordy zaznamenalo 25 percent z asi 165 staníc, ktoré merajú aspoň 30 rokov. Ako zdôraznili meteorológovia, doterajšie najvyššie teploty prekonali aj stanice, ktoré merajú viac než sto rokov, napríklad Praha-Karlov či Opava. 

archívne video

Na bratislavskej Kolibe boli dnes tri stupne Celzia (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

ČHMÚ aktuálne vysoké teploty vysvetlil prúdením teplého vzduchu z juhu. "Po prednej strane hlbokej tlakovej níže, ktorá sa presúva z východného Atlantiku nad západnú Európu, k nám dnes prúdi teplý a vlhký vzduch od juhu. Máme tak ďalší nadpriemerne teplý deň," spresnil dôvod oteplenia.

Zároveň upozornil, že nadpriemerne teplé počasie bude v ČR pokračovať aj v sobotu."Zajtra nás čaká ešte teplejší deň, najvyššie teploty by mali dosahovať 12 až 16 stupňov Celzia. Len pri dlhotrvajúcej hmle alebo nízkej oblačnosti bude o niečo chladnejšie - okolo 10 stupňov Celzia," dodali meteorológovia, podľa ktorých je preto pravdepodobné, že budú opäť padať teplotné rekordy.

Viac o téme: TeplotaČeskoČHMÚRekord
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu