Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Izraelské sily vtrhli do nemocnice v meste Chán Júnis: Netanjahu nariadil armáde pripraviť plán

(Zdroj: SITA/AP Photo/Ohad Zwigenberg)

GAZA - Izraelské sily v piatok vtrhli do nemocnice v meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy, informoval prevádzkovateľ tejto nemocnice palestínsky Červený polmesiac. Informuje správa agentúry AFP.

"Okupačné (izraelské) sily vtrhli do nemocnice al-Amal a začali ju prehľadávať. Máme problém spojiť sa s naším personálom v nemocnici," uviedol Červený polmesiac vo svojom vyhlásení. Izraelská armáda situáciu bezprostredne nekomentovala.

archívne video

Fico kritizuje Európsku radu, že nemá postoj k situácii v Pásme Gazy (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Červený polmesiac už vo štvrtok informoval o intenzívnom ostreľovaní v okolí nemocnice. Organizácia zároveň v posledných dňoch opakovane žiadala o zásobovanie a ochranu tejto nemocnice a hlásila vážny nedostatok kyslíka, liekov a paliva do generátorov.

Začiatkom týždňa z tejto nemocnice evakuovali približne 8000 ľudí. Červený polmesiac zverejnil video, na ktorom zdravotník preváža po zničenej ulici staršiu ženu na nemocničnom lôžku. Po evakuácii tam zostalo približne 40 vysídlencov, 80 pacientov a 100 zamestnancov. Nemocnice majú podľa vojnových zákonov osobitnú ochranu. Napriek tomu boli za posledné štyri mesiace v Pásme Gazy opakovanými cieľmi útokov.

OSN v stredu uviedla, že v tejto palestínskej enkláve už nie je žiadna plne funkčná nemocnica, v obmedzenej kapacite funguje len niečo viac ako tretina nemocníc. Vojna v Pásme Gazy sa začala po teroristickom útoku palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael vlani v októbri, pri ktorom podľa izraelských údajov militanti z tohto hnutia zabili približne 1160 ľudí, väčšinou civilistov. Izrael v reakcii na útok spustil masívnu vojenskú ofenzívu, pri ktorej doteraz podľa gazských úradov zahynulo takmer 28.000 ľudí, taktiež prevažne civilistov. Zranenia tam utrpelo ďalších 67.000 ľudí.

Netanjahu nariadil armáde pripraviť plán na evakuáciu civilistov z Rafahu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v piatok nariadil armáde, aby pred očakávanou pozemnou inváziou pripravila plán na evakuáciu mesta Rafah na juhu Pásma Gazy, v ktorom žije takmer polovica z 2,4 milióna obyvateľov tejto palestínskej enklávy. Informuje agentúra AP.

Izrael čelí medzinárodnej kritike v súvislosti s plánom invázie do Rafahu, ktorý sa nachádza na hraniciach Gazy s Egyptom. Podľa Izraela je toto mesto poslednou zostávajúcou baštou militantného hnutia Hamas a armáda tam potrebuje poslať svojich vojakov so zámerom dokončiť plán vojny proti týmto militantom.

Netanjahu v piatok podľa jeho kancelárie povedal, že v Rafahu, v ktorom je podľa odhadov nazhromaždených 1,5 milióna Palestínčanov utekajúcich pred vojnou, je potrebné vykonať masívnu operáciu.Bezpečnostných predstaviteľov poveril zostavením "kombinovaného plánu", ktorý by zahŕňal evakuáciu civilistov z Rafahu a následné vojenské ťaženie s cieľom zničiť posledné oddiely Hamasu.

Izraelské sily už počas piatka bombardovali ciele v tomto meste

K útoku došlo niekoľko hodín po tom, čo administratíva amerického prezidenta Joea Bidena a humanitárne organizácie varovali Izrael pred rozšírením pozemnej ofenzívy do civilistami preplneného Rafahu. Podľa vyjadrení rezortu diplomacie USA by takáto ofenzíva "bez plánovania a premýšľania v oblasti, kde sa ukrýva milión ľudí, viedla ku katastrofe."

Izraelské nálety z noci na piatok tam podľa agentúry AP zasiahli dve obytné budovy. Armáda tiež bombardovala dve ďalšie miesta v strednej časti Pásma Gazy, pričom zasiahla a poškodila aj materskú školu, ktorá v súčasnosti funguje ako útočisko pre vysídlených Palestínčanov.

Prezident USA Biden vo štvrtok vyhlásil, že postup Izraela vo vojne, ktorú rozpútal bezprecedentný útok Hamasu z vlaňajšieho októbra, je "prehnaný". Podľa AP ide o dosiaľ najtvrdšiu kritiku Washingtonu na adresu Izraela - blízkeho spojenca USA.

Hamasom riadené ministerstvo zdravotníctva v Pásme Gazy v piatok uviedlo, že počet obetí izraelského počínania v enkláve sa blíži k 28.000. AP dodáva, že toto číslo nerozlišuje medzi civilistami a ozbrojencami, ktorí vo vojne zahynuli.

Egypt posilňuje ochranu hranice s Gazou

Egypt za posledné dva týždne nasadil na severovýchod Sinajského polostrova 40 tankov a obrnených transportérov v rámci série opatrení na posilnenie ochrany hranice s palestínskym Pásmom Gazy. S odvolaním sa na dva egyptské bezpečnostné zdroje o tom informovala agentúra AFP.

K rozmiestneniu techniky egyptskej armády pri hraniciach s Gazou došlo pred plánovaným rozšírením izraelskej pozemnej operácie do južnej časti tejto palestínskej enklávy, konkrétne do pohraničného mesta Rafah, v ktorom našla útočisko viac ako polovica z 2,4 milióna Palestínčanov vysídlených v dôsledku prebiehajúcej vojny. 

Podľa Izraela je toto mesto, nachádzajúce sa  na hraniciach Gazy s Egyptom, poslednou baštou militantného hnutia Hamas. Izraelské plány na rozšírenie operácie aj na juh enklávy vyvolali medzinárodnú kritiku. 

Očakávaná izraelská invázia do Rafahu vystupňovala obavy Egypta, že by Palestínčania mohli byť hromadne vyhnaní z Pásma Gazy. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu po medzinárodnej kritike v piatok nariadil armáde vypracovať plán, ktorý pred spustením "masívnej operácie" predpokladá aj evakuáciu civilistov z Rafahu.

Od vypuknutia vojny v Pásme Gazy, ktorú rozpútal útok militantného hnutia Hamas na juh Izraela zo 7. októbra, Egypt postavil na hranici s enklávou múr siahajúci šesť metrov pod zem, v hornej časti posilnený ostnatým drôtom. Káhira zároveň vybudovala násypy a posilnila dozor na hraničných priechodoch, uviedli nemenované zdroje.

Nezávislá organizácia Sinajská nadácia pre ľudské práva poskytla agentúre Reuters snímky, na ktorých je vidieť, že múr bol postavený v decembri a za ním sa nachádza niekoľko násypov. Na novších záberoch zo začiatku februára sa na múr inštalujú tri zvislé vrstvy stočeného ostnatého drôtu. Agentúre Reuters sa tieto zábery nepodarilo nezávisle overiť.

Egyptská tajná služba v januári poskytla detaily týkajúce sa niektorých prijatých opatrení na ochranu hraníc, ktoré boli zavedené na podnet Izraela, že Hamas získal zbrane pašované z Egypta. Podľa tejto služby tri rady zátarás znemožnia akékoľvek pašovanie po zemi alebo pod zemou.

Plánovaná invázia do Rafahu je nebezpečnou predohrou vysídľovania

Rozšírenie vojenských operácií izraelskej armády do meste Rafah na juhu Pásma Gazy bude nebezpečnou predohrou politiky vysídľovania, ktorej sa Palestínčania obávajú. Vo svojej oficiálnej rezidencii v Ramalláhu na Západnom brehu Jordánu to v piatok večer povedal palestínsky prezident Mahmúd Abbás, informujú agentúry DPA a Reuters

Abbás obvinil Izrael a jeho spojenca USA z "deštruktívnej politiky". "Tieto kroky (zvažované Izraelom) ohrozujú bezpečnosť a mier v regióne a vo svete a prekračujú všetky červené čiary," dodal. Očakávaná vojenská operácia podľa Abbása ohrozí "mier a bezpečnosť v regióne" a za jej následky  budú zodpovedné izraelská a americká vláda.

Abbás vyzval Bezpečnostnú radu OSN, aby začala konať. "Teraz je čas, aby každý prevzal zodpovednosť a zabránil ďalšej nakbe, ktorá dotlačí celý región do nekonečných vojen," uviedol, použijúc termín označujúci masové vysídlenie Palestínčanov počas arabsko-izraelskej vojny v roku 1948.

Viac o téme: NemocnicaIzraelGazaHamasJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu