Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Protestujúci poľnohospodári prešli s traktormi popred Koloseum

Poľnohospodárske traktory jazdia v Ríme na protest proti vláde a poľnohospodárstvu Zobraziť galériu (2)
Poľnohospodárske traktory jazdia v Ríme na protest proti vláde a poľnohospodárstvu (Zdroj: SITA/AP/Gregorio Borgia)

RÍM - Talianski poľnohospodári usporiadali v piatok - po týždňoch menších protestných akcií v celej krajine - symbolickú demonštráciu pred Koloseom v Ríme. Zorganizovali tam prejazd konvoja štyroch traktorov, informuje agentúra AFP.

Zmienené traktory patria ku skupine viac ako 300 vozidiel, ktoré už niekoľko dní čakajú na predmestí Ríma na povolenie vstupu do metropoly. Tri z traktorov boli vo farbách talianskej štátnej vlajky - zelenej, bielej a červenej. 

archívne video

Slovenskí farmári sú pripravení pridať sa k protestom európskych kolegov (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Poľnohospodári sa chcú stretnúť s vládou krajne pravicovej premiérky Giorgie Meloniovej, aby s ňou prerokovali svoje žiadosti siahajúce od zníženia daní až po revíziu environmentálnych predpisov Európskej únie.                                    

Taliansko je jednou z mnohých európskych krajín, ktoré v ostatnom čase zachvátili protesty poľnohospodárov žiadajúcich nižšie dane z pohonných hmôt, lepšie ceny za svoje tovary aj zmiernenie environmentálnych predpisov EÚ, o ktorých tvrdia, že im sťažujú konkurovanie lacnejším výrobkom dovážaným zo zahraničia.

Poľnohospodárske traktory jazdia v Ríme na protest proti vláde a poľnohospodárstvu
Zobraziť galériu (2)
Poľnohospodárske traktory jazdia v Ríme na protest proti vláde a poľnohospodárstvu  (Zdroj: SITA/AP/Gregorio Borgia)

Nie sú homogénnou skupinou

Talianski poľnohospodári pritom nie sú homogénnou skupinou, ktorá by mala jasného lídra. Mnohí z nich však majú rovnaké požiadavky, pričom sa sťažujú na dovoz potravín z krajín mimo EÚ, ktoré nepodliehajú rovnakým predpisom. Žiadajú tiež daňové úľavy vrátane nižších daní na pohonné hmoty.

Premiérka Meloniová v tejto súvislosti označila pravidlá EÚ za "ideologické" a prejavila sympatie voči farmárom. Zároveň však uviedla, že jej kabinet už prijal opatrenia na podporu poľnohospodárskeho sektoru. K tým patrí napríklad aj vyčlenenie ďalších troch miliárd eur pre tento sektor z fondu EÚ na obnovu krajiny po pandémii covidu. Celková dotácia pre talianske poľnohospodárstvo sa tým zvýšila z piatich na osem miliárd.

Najnovší rozpočet vlády však poľnohospodárom nepredĺžil oslobodenie od dane z príjmu, ktoré v Taliansku platilo od roku 2017. Minister hospodárstva Giancarlo Giorgetti však vo štvrtok oznámil, že takéto predĺženie zvažuje.

Viac o téme: TraktorPoľnohospodáriProtestKoloseum
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu