Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Macron a Attal dokončili formovanie vlády: Urobili zmenu v rezorte školstva

Emmanuel Macron Zobraziť galériu (2)
Emmanuel Macron (Zdroj: SITA/Mohammed Badra/Pool photo via EPA)

PARÍŽ - Vo Francúzsku vo štvrtok zverejnili definitívne zloženie vlády premiéra Gabriela Attala, ktorá nastúpila do funkcií 11. januára, informoval spravodajský server France24. V novej vláde je 35 ministrov a štátnych tajomníkov.

 K veľkej zmene došlo vo vedení "superministerstva" školstva a športu, ktoré od januára viedla Amélie Oudéa-Castérová.Po sérii kontroverzných udalostí - vrátane rozhodnutia poslať jedného zo synov do súkromnej cirkevnej školy - bola Oudéa-Castérová z vedenia rezortu školstva stiahnutá. Ministerstvo športu, ktoré zahŕňa aj prípravu tohtoročných olympijských a paralympijských hier v Paríži, jej však zostáva.

Emmanuel Macron
Zobraziť galériu (2)
Emmanuel Macron  (Zdroj: SITA/Henrik Montgomery/TT via AP)

Ministerstvo školstva bude viesť bývalá ministerka spravodlivosti Nicole Belloubetová.Politickí komentátori uvádzali, že Oudéa-Castérová bola v čoraz ťažšie udržateľnej pozícii po tom, čo sa - okrem iného - ukázalo, že elitná cirkevná súkromná škola, do ktorej chodili jej synovia, bola vyšetrovaná pre podozrenie z homofóbie. Attal vo štvrtok súčasne definoval ciele prvých 100 dní svojej vlády. Veľkou prioritou sú deti a mladí ľudia, pričom sa chce sústrediť na ich duševné zdravie, ale aj na čas strávený používaním mobilov či tabletov.

Konflikt záujmov

Vláda tiež chce aktívnejšie konať v oblasti dostupnosti bývania, najmä sociálneho, a má zámer do leta v celej krajine zlepšiť prístup k opatrovateľskej službe.Francúzske médiá v tejto súvislosti uviedli, že k zmene došlo aj vo vedení rezortu zdravotníctva, ktoré pre konflikt záujmov opustila Agnès Firmin-Le Bodová.

Na post ministra zdravotníctva nastupuje Frédéric Valletoux, ktorý je bývalým prezidentom federácie nemocníc, ale najmä autorom zákona o prístupe k starostlivosti, ktorého prvé verzie boli kritizované nespokojnými neštátnymi lekármi.Ministerstvo bytovej politiky povedie Guillaume Kasbarian, ktorý je okrem iného známy návrhom zákona sprísňujúcim tresty proti squatterom.Len 34-ročný Gabriel Attal sa v januári stal najmladším predsedom vlády v dejinách Francúzska a zároveň prvým premiérom krajiny, ktorý sa otvorene hlási k svojej homosexualite.

Viac o téme: VládaŠkolstvoEmmanuel MacronGabriel Attal
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu