Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Islamský štát sa prihlásil k dvom bombovým útokom v Pakistane

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Baderkhan Ahmad, File)

ISLAMABAD - Extrémistická skupina Islamský štát (IS) sa prihlásila k dvom stredajším bombovým útokom na juhovýchode Pakistanu, pri ktorých zahynulo najmenej 28 ľudí a ďalších 34 utrpelo zranenia. Informuje o tom agentúra AFP.

IS na platforme Telegram v stredu večer uviedla, že jej bojovníci odpálili bombu pripevnenú na motocykel počas predvolebného zhromaždenia v okrese Pišin v provincii Balúčistan. Vzápätí skupina dodala, že odpálila bombu aj na ďalšom motocykli počas iného predvolebného zhromaždenia v rovnakej provincii.

archívne video

Dominantu Mósulu vyhodili džihádisti do povetria: Rekonštrukcia odhalila vzácne tajomstvo (Zdroj: Profimedia)

Pakistanské úrady predtým informovali, že prvý útok sa odohral pred kanceláriou nezávislého volebného kandidáta v Balúčistane a zahynulo pri ňom najmenej 16 osôb. Ďalších najmenej 12 ľudí následne zahynulo pri výbuchu bomby v priestoroch úradu iného volebného kandidáta v rovnakej provincii.

Sabotáž volieb

K útokom došlo len deň pred parlamentnými voľbami v tejto vyše 240-miliónovej juhoázijskej krajine. Podľa predstaviteľa miestnej správy bolo cieľom výbuchov práve sabotovať voľby. V Pakistane sú v týchto nasadené do ulíc desaťtisíce policajtov a príslušníkov polovojenských síl s cieľom zaisťovať poriadok. Provincia Balúčistan so zásobami zemného plynu hraničí s Afganistanom a Iránom. Nacionalisti v nej už viac než dve desaťročia vedú povstanie s cieľom dosiahnuť nezávislosť i väčšiu kontrolu nad zdrojmi nerastných surovín.

Viac o téme: útokyPakistanIslamský štátBalúčistan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu