Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Slovensko podľa eurokomisie nesplnilo viaceré právne normy Európskej únie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

Brusel - Slovensko patrí k členským štátom Európskej únie, ktoré nedokončili preskúmanie svojich plánov manažmentu povodňového rizika, vyžadované smernicami EÚ. Európska komisia (EK) preto prípady postúpila Súdnemu dvoru EÚ (SDEÚ), informujeme na základe stredajšieho oznámenia EK.

Slovensko podľa eurokomisie stále nepodalo úplnú správu o svojom druhom pláne manažmentu povodňového rizika. Smernicu o vode alebo smernicu o povodniach nenaplnili tiež Bulharsko, Írsko, Španielsko, Malta a Portugalsko. Vo februárovom súbore rozhodnutí o prípadoch nesplnenia povinností členských štátov vyplývajúcich z práva EÚ eurokomisia tiež vyzvala Holandsko a Slovensko, aby zabezpečili všeobecný prístup k spravodlivosti v záležitostiach životného prostredia.

archívne video 

Juraj Blanár v Bruseli o vojenskej misii EÚ v Červenom mori (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Obe krajiny nevykonali všetky požiadavky Dohovoru o prístupe k informáciám, účasti verejnosti na rozhodovacom procese a prístupe k spravodlivosti v záležitostiach životného prostredia (Aarhuský dohovor), uvádza sa vo formálnej výzve začínajúcej právne konanie. Slovensko vo svojich právnych predpisoch jednoznačne a zrozumiteľne nezabezpečuje verejnosti možnosť napadnúť na súde všetky rozhodnutia alebo opomenutia vnútroštátnych orgánov v rozsahu pôsobnosti environmentálneho práva EÚ, konštatovala EK. Môže ísť o jednotlivé akty ako udelenie a zamietnutie povolenia alebo o všeobecné akty, ako napríklad prijatie plánu alebo programu.

Neuspokojivá odpoveď pre eurokomisiu

V prípade Holandska aj Slovenska sa rozhodnutia alebo opomenutia orgánov týkajú smernice o biotopoch, smernice o vtákoch, rámcovej smernice o odpade a rámcovej smernice o vode. SR a Holandsko majú dva mesiace na to, aby na výzvu EK odpovedali a vyriešili nedostatky. Ak Komisia nedostane uspokojivú odpoveď, môže rozhodnúť o vydaní odôvodneného stanoviska, čo je ďalší krok právneho konania.

Viac o téme: SlovenskoEurópska úniaEurokomisiaPrávne normy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu