Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Influencerka predstierala smrť, aby zvýšila povedomie o rakovine

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Gettyimages.com)

NAÍ DILLÍ - Indická modelka a influencerka Poonam Pandey oklamala svojich sledovateľov na sieti Instagram. Zverejnila status, že podľahla rakovine krčka maternice, čo neskôr odvolala. Vyvolalo to kontroverziu a polemiku o etike online kampaní, informovala v pondelok agentúra DPA.

Mladá žena (32) mala 1,3 milióna sledovateľov a kontroverzným statusom chcela zvýšiť povedomie o rakovine krčka maternice. Na jej konte sa preto 2. februára objavila správa, že prehrala boj s touto chorobou. Na sociálnych sieťach aj v médiách sa objavili jej nekrológy a poctu jej vzdali aj filmové hviezdy Bollywoodu. Správa o smrti Poonam bola pre jej fanúšikov prekvapením. Mnohí o jej pravdivosti pochybovali, pretože niekoľko dní pred tým sa na Instagrame objavili fotografie influencerky na palube výletnej lode, na ktorých vyzerá v dobrom zdraví. Poonam Pandey sa preto musela priznať a vo videu zo soboty 3. februára ubezpečila, že je živá a zdravá, čo "však nemôžu povedať tisíce žien, ktoré podľahli rakovine krčka maternice".

Pripomenula, že napriek kontroverznému spôsobu dokázala v Indii zvýšiť povedomie o tejto chorobe. Falošná správa o smrti mnohých pobúrila a časť z nich mladú Indku kritizovala za sebastrednosť. "Predstierať smrť pod zámienkou zvyšovania povedomia je nielen neetické, ale aj manipulatívne," napísal jeden z fanúšikov. Ďalší jej odkázal, že správu o jej skutočnej smrti už nebude nikto brať vážne. V Indii je rakovina krčka maternice druhým najčastejším onkologickým ochorením u žien, vyplýva z údajov lekárskeho časopisu Lancet. V rámci celosvetovo registrovaných prípadov tohto ochorenia patrí Indii takmer štvrtina, dodala Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

Viac o téme: SmrťRakovinaIndiaInfluencerka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu