Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Demonštrácie v Nemecku neutíchajú: Prerásť môžu až do dlhodobého protestného hnutia

Protesty proti AfD a pravicovému extrémizmu Zobraziť galériu (2)
Protesty proti AfD a pravicovému extrémizmu (Zdroj: TASR/AP/Ebrahim Noroozi)

BERLÍN - Rozsiahle demonštrácie proti krajne pravicovému extrémizmu a strane Alternatíva pre Nemecko (AfD), ku ktorým v Nemecku dochádza už niekoľko týždňov, by mohli prerásť do dlhodobého protestného hnutia, uviedol v nedeľu pre agentúru DPA expert Centra pre výskum konfliktov na univerzite v Marburgu Tareq Sydiq.

Vlnu protestov v Nemecku vyvolali nedávne odhalenia nezávislého investigatívneho portálu Correctiv o tajnom stretnutí pravicových extrémistov vrátane vysokopostavených činiteľov AfD, na ktorom sa údajne diskutovalo o plánoch na "remigráciu", respektíve masové deportácie migrantov a "neasimilovaných občanov". Takéto deportácie by sa podľa účastníkov mali týkať nedostatočne prispôsobených migrantov vrátane tých, ktorí sú držiteľmi nemeckých pasov.

archívne video

Na Česko a Nemecko sa valia extrémne silné búrky: Vydané najvyššie výstrahy! Čo hrozí Slovensku? (Zdroj: Facebook / Český hydrometeorologický ústav)

K tomuto odhaleniu a následnej vlne protestov došlo v období, keď v krajine narastajú preferencie AfD, a to pred troma dôležitými krajinskými voľbami. Tie sa uskutočnia v septembri vo východonemeckých spolkových krajinách Durínsko, Sasko a Brandenbursko. Sydiqa podľa vlastných slov prekvapil rozsah celoštátnych demonštrácií, ku ktorým došlo len niekoľko dní po týchto odhaleniach, píše DPA.

Vzor demonštrácií z 90. rokov

Pôsobivý bol podľa experta aj fakt, že do ulíc nevyšli len ľudia vo väčších mestách, ale aj vo vidieckych oblastiach. Aktuálne protesty by mohli prebiehať podľa vzoru demonštrácií z 90. rokov, ktoré priniesli veľkú podporu utečencom, takže mali dlhodobý efekt, dodal Sydiq. Okrem toho by súčasné demonštrácie mohli ľudí politizovať a propagovať demokraciu, povedal. V sobotu sa v metropole Berlín, vo Freiburgu i ďalších nemeckých mestách zišlo na protestných zhromaždeniach proti krajnej pravici najmenej 200.000 ľudí, pripomína DPA.

Protesty proti AfD a pravicovému extrémizmu
Zobraziť galériu (2)
Protesty proti AfD a pravicovému extrémizmu  (Zdroj: TASR/AP/Ebrahim Noroozi)

Viac o téme: ProtestExtrémizmusHnutieNemeckoDemonštrácie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu