Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Namíbia informovala o úmrtí svojho prezidenta Hageho Geingoba

Prezident Namíbie Hage Geingob
Prezident Namíbie Hage Geingob (Zdroj: SITA/AP/Peter Dejong)

WINDHOEK - Namíbijský prezident Hage Geingob zomrel v nedeľu ráno vo veku 82 rokov. Oznámila prezidentská kancelária vo Windhoeku, hlavnom meste tejto juhoafrickej krajiny. Geingob bol v poradí tretím prezidentom Namíbie a úrad zastával od roku 2015. Právomoci hlavy štátu po jeho úmrtí prevzal doterajší viceprezident Nangolo Mbumba.

"S najhlbším smútkom a ľútosťou vám oznamujeme, že náš milovaný Dr. Hage G. Geingob, prezident Republiky Namíbia, dnes skonal," uviedla na sieti X prezidentská kancelária. Prezident zomrel v nedeľu krátko po polnoci v súkromnej nemocnici vo Windhoeku v kruhu svojej najbližšej rodiny. Geingob sa len nedávno vrátil z USA, kde absolvoval liečbu rakoviny. 

archívne video

V jednom z bratislavských bytov našli telo ženy bez známok života (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Pred nástupom do úradu prezidenta Geingob pôsobil ako najdlhšie slúžiaci premiér Namíbie, pričom na čele vlády stál dovedna 15 rokov. V minulosti bojoval proti režimu apartheidu v Juhoafrickej republike (JAR), pod ktorú vtedy patrila aj Namíbia, pričom strávil niekoľko desaťročí v exile. Namíbia získala nezávislosť v roku 1990. Nové prezidentské voľby sa v krajine budú konať koncom roka 2024. 

Viac o téme: SmrťNamíbiaPrezidentHage Geingob
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu