Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Hrozí Európe ďalšia migračná vlna? Biden údajne zvažuje stiahnutie amerických vojakov zo Sýrie

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci, SITA/AP/Baderkhan Ahmad)

WASHINGTON – Štyri zdroje z prostredia amerického rezortu obrany mali potvrdiť, že Biely dom už neinvestuje do udržiavania misie v Sýrii a považuje ju za zbytočnú. V súčasnosti údajne prebiehajú interné diskusie o stiahnutí amerických vojakov. Práve občianska vojna v Sýrii bola pritom hlavným faktorom európskej migračnej krízy v roku 2015.

Americkí vojaci v Sýrii a Iraku pôsobia v rámci medzinárodnej protiteroristickej operácie a od vlaňajšieho októbra sa stali viac ako 150-krát cieľom útokov dronov alebo rakiet vyslaných rôznymi ozbrojenými skupinami. Na konci januára bol prvýkrát od vlaňajšieho októbra jeden z týchto útokov smrteľný. V Jordánsku zahynuli traja americkí vojaci.

Podľa Foreign Policy sa čoraz viac uvažuje o stiahnutí Američanov zo Sýrie. Potvrdiť to mali až štyri zdroje z prostredia amerického rezortu obrany. Na misii je tam aktuálne 900 amerických vojakov, pričom tí v spolupráci s miestnymi partnermi zohrávajú kľúčovú úlohu pri potláčaní a degradácii pretrvávajúceho povstania Islamského štátu na severovýchode krajiny.

Hrozí ďalšia migračná vlna?

Práve vzostup Islamského štátu bol kľúčovým faktorom európskej migračnej krízy v roku 2015. Z krajiny vtedy utekali desiatky tisíc ľudí. Situáciu sa podarilo stabilizovať vďaka medzinárodnej intervencii, ktorú spustili Spojené štáty a viac ako 80 partnerských krajín, pričom posledná časť územia v Sýrii bola oslobodená začiatkom roku 2019.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto  (Zdroj: SITA)

Viacerí odborníci sa teraz obávajú, že stiahnutie Američanov by malo katastrofálny vplyv a bol by to dar Islamský štát, pričom by to mohlo vyvolať ďalšiu migračnú vlnu.

Viac o téme: MigrantiSýriaJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu