Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Predstavitelia vlády USA schválili plán na iránske ciele v Iraku a Sýrii

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Rahmat Gul)

WASHINGTON - Predstavitelia vlády USA schválili plány na sériu útokov v Iraku a Sýrii proti cieľom spojeným s Iránom. Informuje webová stránka CBS News a stanice BBC.

Pôjde o reakciu na útoky voči americkým silám, vrátane útoku na vojenskú základňu v Jordánsku, pri ktorom prišli o život traja americkí vojaci. Americký minister obrany Lloyd Austin vo štvrtok pre médiá uviedol, že USA útoky na amerických vojakov nebudú tolerovať.

VIDEO

Fico kritizuje Európsku radu, že nemá postoj k situácii v Pásme Gazy (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

"Toto je na Blízkom východe nebezpečná chvíľa," povedal Austin a pripomenul, že v tomto regióne okrem vojny medzi Izraelom a hnutím Hamas v Pásme Gazy útočia jemenskí povstalci húsíovia na obchodné lode v Červenom mori. "Budeme pokračovať v práci s cieľom vyhnúť sa rozsiahlejšiemu konfliktu v regiónu, no podnikneme všetky kroky potrebné na obranu Spojených štátov, našich záujmov a našich ľudí," dodal.

Predstavitelia americkej vlády uviedli, že najvýraznejším činiteľom pri načasovaní útokov bude počasie. USA sú spôsobilé útočiť aj v nepriaznivých poveternostných podmienkach, no lepšia viditeľnosť cieľov má pomôcť proti nechcenému zásahu civilistov.

USA od 17. októbra minulého roka zaznamenali viac než 158 útokov dronmi a raketami na svoje jednotky a spojencov v Iraku a Sýrii. Nedeľňajší útok na americkú základňu v Jordánsku bol však prvý, pri ktorom od začiatku vojny v Pásme Gazy zomreli americkí vojaci.

Viac o téme: VládaCieleUSASýriaIrakIránske ciele
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu