Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Rakúsko zasiahlo zemetrasenie: Otrasy bolo cítiť aj na Slovensku! Prehovorili očití svedkovia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

VIEDEŇ - V oblasti Gloggnitz (okres Neunkirchen) sa v noci na štvrtok vyskytlo zemetrasenie s magnitúdou 4,4. Zemetrasenie bolo výrazne cítiť v oblasti epicentra o 2:59 ráno, informovala rakúska seizmologická služba. Otrasy bolo cítiť aj na Slovensku a v Maďarsku.

Podľa GeoSphere Austria zemetrasenie vo štvrtok večer nastalo juhozápadne od Gloggnitzu. Zemetrasenie bolo cítiť v oblasti epicentra. Odborníci tvrdia, že v tomto rozsahu môže občas dôjsť k miernym škodám.

archívne video

Majiteľka zbúraného domu v Baškovciach vyjadrila svoje pocity (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Otrasy bolo zreteľne cítiť aj v susednom okrese Hartberg-Fürstenfeld v Štajersku. Mladý muž telefonicky povedal Ö3, že on a jeho manželka nespali, pretože ich malá dcéra bola nepokojná. "Potom sme si všimli, že zemetrasenie prichádza tak pomaly a zrazu sa krabica triasla a vodná posteľ bola nepokojná." 

Poháre cinkali – prasklina objavená vedľa balkóna

"Presne o 3:00 ma zobudilo silné hrmenie," povedal pre rádio ORF ďalší volajúci z Mürztal. "V posteli ma to riadne postrčilo." Krátko nato počul svoju matku kričať, pretože veci ako knihy všade padali z políc a „cinkali poháre“. Pri bližšom skúmaní bola objavená zreteľná trhlina vedľa balkóna. Muž hovorí o „divokej skúsenosti“ – nič podobné ešte nezažil.

Otrasy pocítili aj v Maďarsku v obci Šopron, ktoré je od epicentra vzdialené len 33 kilometrov. Keďže sa zemetrasenie nachádzalo pomerne ďaleko od Slovenska a odohralo sa v noci, bolo možné ho cítiť len minimálne.

Na Zemplíne zaznamenali tiež zemetrasenie 

Na východnom Slovensku bolo v stredu (31. 1.) večer zemetrasenie s magnitúdom 1,4. Zasiahlo oblasť medzi obcami Košárovce a Jankovce v okrese Humenné. Pre TASR to potvrdil vedúci oddelenia seizmológie Slovenskej akadémie vied (SAV) Kristián Csicsay s tým, že ho zaznamenali o 22.35 h a bolo v hĺbke 4,6 kilometra. Išlo o dotrasy minuloročného októbrového zemetrasenia.

Otrasy pocítili aj obyvatelia niektorých obcí v okresoch Vranov nad Topľou a Humenné. Seizmológom zatiaľ prišiel jeden vyplnený makroseizmický dotazník z Nižnej Sitnice. Starosta Ďapaloviec v okrese Vranov nad Topľou Ján Cmár pre TASR potvrdil, že nočné otrasy pocítilo viacero obyvateľov obce, ktorí ho kontaktovali.

Východ Slovenska zasiahlo 9. októbra 2023 zemetrasenie s magnitúdom 4,9 a epicentrom v katastri obce Ďapalovce. Spôsobilo materiálne škody hlavne na rodinných domoch v niekoľkých obciach v okresoch Humenné a Vranov nad Topľou. V Ďapalovciach bolo do 7. januára zaznamenaných ešte 32 dotrasov tohto zemetrasenia, ktoré spôsobili ďalšie praskliny v rodinných domoch.
 

Viac o téme: Zemetrasenie SlovenskoMaďarskoRakúsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu