Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Šlabikár plný dvojzmyslov: Rodičia nad ním iba neveriacky krútia hlavou, bizarná úloha pre tretiakov ZŠ!

Bizarný text sa objavil v jednej z českých cvičebníc
Bizarný text sa objavil v jednej z českých cvičebníc (Zdroj: Gettyimages, X/@osetrovatel)

PRAHA – Líza ma olizuje a chamtivo prehĺta. Touto bizarnou vetou sa začína úloha pre tretiakov ZŠ v Českej republike. Autorka textu sa bráni a tvrdí, že text mal mať úplne iný účel a dvojzmysel v ňom hľadať netreba. Rodičia však nad textom strácajú slová.

Česká cvičebnica „Bystrá kobyla bila kopytami na poľnej čistinke“ (v origináli Bystrá kobyla bila kopyty na babykové mýtině) od autorky Evy Mrázkovej priniesol naozaj kuriózny text. S informáciami prišiel český denník Blesk.cz.

Cieľom textu bolo pochopiť význam jednotlivých slov a úloha je hádankou a údajne neskrýva žiaden dvojzmysel. Text napriek tomu znie viac ako kuriózne: „Práve ma olizuje Líza a chamtivo prehĺta. Rozplývam sa Líze na jazyku..“. Vo vetách by deti mali spoznať lízanku. Pre Blesk.cz sa k textu vyjadril aj detský psychoterapeut Miloslav Čedík. Ten uviedol, že by pre deti volil „zrozumiteľný obsah z detského sveta. Nedával by som tam nejaké skryté vety, napriek tomu, že môžu byť úsmevné a dvojzmysel v nich na rozdiel od dospelých žiaci vôbec nemusia vidieť. Mali by korešpondovať s vekom, mať zrozumiteľný charakter bez inotajov,“ dodal.

Cvičebnicu obhajuje aj vydavateľstvo Albatros. „Primárnym zámerom bolo vytvoriť texty s príbehom s vysokou frekvenciou precvičovaného javu a naučiť deti pravopis zábavnou formou, vďaka ktorej si gramatiku zapamätajú. Pokiaľ ide o uvedené vety, sú vytrhnuté z kontextu,“ uviedla hovorkyňa vydavateľstva Jana Fikotová. V minulosti sa už podobná „kauza“ riešila, keď sa v inej knihe s názvom Zábavný pravopis objavil text o nevere ženy s mlynárom, alebo slová o samovražde.

Viac o téme: Základná školaDvojzmyslyBizárCvičebnica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu