Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Irak a USA začali rokovať o budúcnosti koaličných síl na irackom území

(Zdroj: X/IraqiPMO)

BAGDAD - Irak a Spojené štáty v sobotu viedli prvé kolo rokovaní o budúcnosti pôsobenia amerických a koaličných síl na irackom území. Podľa Bagdadu by tieto rokovania mali viesť k stanoveniu časového harmonogramu na zníženie počtu týchto vojakov. Informuje o tom agentúra AFP.

Kancelária irackého premiéra Muhammada Šijá Súdáního zverejnila fotku predsedu vlády a vysokopostavených predstaviteľov irackých ozbrojených síl aj medzinárodnej koalície vedenej USA, ktorej cieľom je bojovať proti džihádistom z extrémistickej organizácie Islamský štát. Vo vyhlásení kancelárie sa spomína, že Súdání "organizuje začiatok prvého kola bilaterálneho dialógu medzi Irakom a USA s cieľom ukončiť misiu medzinárodnej koalície v Iraku""Diskusie a akýkoľvek dosiahnutý pokrok určia dĺžku týchto rokovaní. Irak spolupracuje s ostatnými krajinami, ktoré sa zúčastňujú na medzinárodnej koalícii, na bilaterálnych dohodách, ktoré slúžia najlepším záujmom Iraku a týchto krajín," povedal pre AFP Súdáního poradca pre zahraničné veci.

archívne video

Robert Fico sa vyjadril k téme okolo kritiky brankára Júliusa Hudáčka (Zdroj: nrsr.sk)

Dohoda o vytvorení pracovných skupín

Washington vo štvrtok potvrdil dohodu s Bagdadom o vytvorení pracovných skupín zložených z odborníkov z rezortov armády a obrany. Tieto skupiny podľa USA zhodnotia tri faktory: hrozbu Islamského štátu, operačné a environmentálne požiadavky a úroveň spôsobilosti irackých bezpečnostných síl. Hovorkyňa Pentagonu Sabrina Singhová uznala, že súčasťou rokovaní bude aj pôsobnosť a rozsah amerických síl v Iraku, čím podľa AFP naznačila, že USA sú otvorené možnosti znížiť počet svojich vojakov tak, ako žiada Bagdad.

Iracké ministerstvo zahraničných vecí už predtým uviedlo, že diskusie novovytvorených spoločných pracovných skupín by mali viesť k formulovaniu "konkrétneho a jasného časového plánu... a k začatiu postupného znižovania počtu (koaličných) poradcov na irackom území". K rokovaniam dochádza v čase zvýšeného napätia v regióne, kde americké sily opakovane útočia na Iránom podporované ozbrojené skupiny v Iraku a Sýrii v rámci odvety za desiatky útokov na základne v oboch krajinách, v ktorých sídlia americké a koaličné jednotky.

Táto eskalácia súvisí s vojnou v palestínskom Pásme Gazy, kde už takmer štyri mesiace bojuje Izrael - spojenec Washingtonu - a Teheránom podporované militantné hnutie Hamas. AFP pripomína, že USA majú približne 2500 vojakov rozmiestených v Iraku a ďalších 900 v Sýrii v rámci medzinárodnej koalície, ktorá vznikla v roku 2014 v snahe bojovať proti Islamskému štátu.

Viac o téme: RokovaniaZačiatokKoalíciaUSAIrakZníženie počtu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu