Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

USA a Irak ukončili prvé kolo rokovaní o ďalšom pôsobení zahraničných vojakov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BAGDAD - Spojené štáty a Irak v sobotu uskutočnili prvé kolo rokovaní o ďalšom pôsobení medzinárodnej koalície, ktorá mala za cieľ bojovať proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS).

Iracký premiér Muhammad Šijá Súdání vo vyjadrení uviedol, že podporil prvé kolo dvojstranného dialógu medzi Irakom a USA s cieľom ukončiť misiu medzinárodnej koalície pod vedením USA v Iraku. Tá bola sformovaná v roku 2014, keď IS ovládol rozsiahle časti Iraku i susednej Sýrie.Koalícia uviedla, že pracovné skupiny zložené z jej zástupcov i vojenských predstaviteľov Iraku prehodnotia hrozbu zo strany IS, prevádzkové podmienky i okolnosti prostredia a spôsobilosti irackých bezpečnostných síl. Vojenský výbor následne vypracuje podmienky na zmeny misie v Iraku. USA majú v Iraku v rámci koalície približne 2500 vojakov.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto  (Zdroj: SITA/AP Photo/Rahmat Gul)

Príslušníci medzinárodnej koalície sú však od začiatku vojny medzi Izraelom a hnutím Hamas častými terčmi útokov skupín spojených s Iránom. USA v reakcii uskutočňujú protiútoky a iracké úrady vyjadrujú nespokojnosť s agresívnym postupom Američanov, konštatuje AFP.

Základňa al-Asad v západnom Iraku, na ktorej sú umiestnení aj vojaci koalície, bola v sobotu terčom útoku dronmi, píše AFP s odvolaním sa na predstaviteľa americkej armády. Obete a rozsah škôd neboli bezprostredne známe. Útok podľa AFP potvrdili aj iracké bezpečnostné zložky.Spojené štáty a Irak sa vo štvrtok (25. januára) dohodli na vytvorení pracovných skupín, rokovania ktorých by eventuálne mali viesť k stanoveniu časového harmonogramu na zníženie počtu vojakov medzinárodnej koalície pod vedením USA na irackom území.

Viac o téme: VojaciRokovaniaUSAIrak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu