Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Zahraničné médiá o Slovensku: Maďarsku sa obrátila chrbtom už aj naša krajina, Fico sa dohodol s Kyjevom

(Zdroj: koláž Úrad vlády SR, Topky/Vlado Anjel, SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky, SITA/Yuri Kochetkov/Pool Photo via AP)

BUDAPEŠŤ - Po Turecku, ktoré už ratifikovalo vstup Švédska do NATO, sa Maďarsku obrátilo chrbtom už aj Slovensko, ktoré v stredu dosiahlo dohodu s Ukrajincami. Vo svojej štvrtkovej analýze to tvrdí server piacesprofit.hu, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

archívne video 

Robert Fico po stretnutí s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhaľom (Zdroj: YouTube/SMER - Sociálna Demokracia)

Predseda slovenskej vlády Robert Fico na stredajšom stretnutí s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhaľom v Užhorode ocenil, že napriek rozdielnym názorom na viaceré témy mali s predsedom ukrajinskej vlády priateľský a konštruktívny rozhovor. Autor analýzy János Hollós podotýka, že Orbánova proruská politika v Európskej únii zrejme definitívne prepadla.

Premiér úspešne rokoval so Šmyhalom

Orbán v snahe podmaniť si každého 'rebelanta' v Európskej únii sa obrátil aj na staronového slovenského premiéra, ten však prekvapujúco úspešne rokoval so Šmyhaľom, domnieva sa autor analýzy. Maďarský ministerský predseda 16. januára v Budapešti po schôdzke s Ficom zdôraznil, že záujmy Maďarska a Slovenska "smerujú minimálne na 99 percent rovnakým smerom" a že suverenita je pre obe krajiny dôležitá.

archívne video 

Pripravuje sa telefonát Fica so Šmyhaľom, má byť o odmínovaní a pomoci (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Maďarsko je jediným členským štátom NATO, ktorého parlament doteraz prijatie Švédska neschválil. Turecko ratifikovalo vstup Švédska v utorok a na maďarský parlament medzičasom v tomto smere naliehal aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Viac o téme: Robert FicoSlovenskoMaďarskoKyjev
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu