Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Ukrajinský premiér Šmyhaľ ponúka Slovensku ukrajinské zásobníky plynu a pozýva podnikateľov

Robert Fico počas stretnutia s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhaľom
Robert Fico počas stretnutia s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhaľom (Zdroj: Úrad vlády SR)

UŽHOROD - Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ na stredajšom stretnutí s predsedom vlády SR Robertom Ficom v Užhorode ponúkol Slovensku kapacity ukrajinských zásobníkov na ďalšie strategické skladovanie plynu. Zároveň pozval slovenských podnikateľov, aby sa podieľali na povojnovej obnove Ukrajiny. Jeho vyjadrenia priniesla ukrajinská agentúra Ukrinform.

Šmyhaľ označil Slovensko za stabilného partnera pri reverzných dodávkach plynu na Ukrajinu. Vďaka slovensko-ukrajinskému reverznému plynovodu tak vlani na Ukrajinu prišlo 1,8 miliardy kubických metrov plynu z Európy, zdôraznil. "Ponúkame prevádzkovateľovi prepravnej sústavy na Slovensku možnosť pokračovať vo využívaní podzemných zásobníkov plynu na Ukrajine na uskladnenie strategických zásob plynu Slovenska," deklaroval predseda ukrajinskej vlády.

VIDEO Robert Fico po stretnutí s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhaľom

Robert Fico po stretnutí s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhaľom (Zdroj: YouTube/SMER - Sociálna Demokracia)

Slovenskí podnikatelia sa môžu podieľať na povojnovej obnove Ukrajiny

Slovenskí podnikatelia sa podľa Šmyhaľa môžu podieľať na povojnovej obnove Ukrajiny najmä prostredníctvom programu Ukraine Facility. "Vidíme veľký záujem, ktorý sa môže stať veľmi efektívnym a pragmatickým nástrojom pre našu ďalšiu spoluprácu so Slovenskom a slovenskou vládou," vyhlásil ukrajinský premiér.

Potvrdil, že Ukrajina a Slovensko prehlbujú aj spoluprácu v energetike, pričom sa chystajú urýchliť najmä rekonštrukciu medzištátneho elektrického prepojenia medzi Mukačevom a Veľkými Kapušanmi. "Počas tejto vykurovacej sezóny boli dni, keď Slovensko poskytlo núdzovú podporu energetickému systému Ukrajiny. Chceme pokračovať v našej práci," povedal Šmyhaľ s tým, že toto prepojenie podporí stabilitu ukrajinského energetického systému.

Viac o téme: PlynPodnikateliaUkrajinaDenys Šmyhaľ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu